Опоравак Њујоршке берзе

Повољни економски показатељи утицали на добре резултате на Њујоршкој берзи, а Дау Џоунс индексу мало недостаје да пређе вредност од 10.000, психолошку границу која гарантује да је трговина у замаху и да се враћа поверење у берзу.

Индексу Њујоршке берзе мало недостаје да прескочи магичну границу од десет хиљада. Пре пола године пао је на ниске гране - вредност Дау Џоунса вртела се око шест и по хиљада.

Аналитичари кажу да берза шаље сигнал да је безбедно инвестирати. Опоравку су допринели повољни економски показатељи, који се, мада стидљиво, ипак појављују.

Индекс Њујоршке берзе, упркос томе што жури ка вредности од десет хиљада, још је за трећину нижи од највише вредности забележене пре две године.

Обим трговине вредносним папирима на нивоу је од пре десет година. Свеједно, десет хиљада је психолошка граница која гарантује да је трговина у замаху и да се враћа поверење у берзу.

"Није више питање да ли ћемо, већ када ћемо стићи до десет хиљада. Хоће ли се то догодити до краја ове или у првој половини следеће године. Сигуран сам да идемо ка тој граници", каже аналитичар Арт Хоган.

Хоган поручује инвеститорима да их не поколебају мали падови или застоји којих ће бити у међувремену.

Позитивни економски показатељи, компанијски профити и више цене добара којима се тргује ветар су у леђа Дау Џоунсу, кажу аналитичари.

И изјава првог човека Америчких федералних резерви је утицала на добро пословање берзе.

"Рецесија је вероватно готова у овом тренутку. Опоравак од рецесије, тешке попут оне тридесетих година прошлог века, ипак ће бити спор и треба времена да се отворе нова радна места", рекао је Бен Бернанки директор Америчких федералних резерви.

"Вол стрит шаље сигнал предузетницима да се вратио у игру. Јавља да смо превазишли константан пад цена вредносних папира и песимизам. Каже, хеј, предузетничкој Америци кренуло је на боље, зарађује се више новца, људи се враћају на берзу и инвестирају више. То је најбоље од свега", рекао је Арт Хоган аналитичар.

Дау Џоунс одсликава пословање америчке индустрије. Осмислили су га 1896. године уредник "Вол Стрит Џорнала" Чарлс Дау и статистичар Едвард Џоунс као просек цена акција дванаест највећих индустријских компанија.

Стање индустрије у Америци данас показује просек берзанског пословања тридесет компанија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије