Предлог Светске банке за уштеду

Србија би могла да уштеди 100 милијарди динара годишње кроз реформе пензионог система, школства и саобраћаја, предлог је Светске банке.

Време до новог сусрета са ММФ-ом истиче, а из министарства финансија не саопштавају докле се стигло са плановима уштеда министарстава и израдом буџета за идућу годину са којим ћемо изаћи пред ММФ 20.октобра.

Предлог како држава може да уштеди готово онолико колико нам сада недостаје у буџету, изнела је Светска банка у извештају под називом "Како са мање урадити више".

На основу тих планова, Министарство треба да припреми буџет за идућу годину, о којем ће преговарати са ММФ-ом.

"Министарство финансија мора бити припремљено јер договор с ММФ-ом мора да се спроведе. Средства за финансирање буџетског дефицита од Светске банке и ЕУ неће бити могуће обезбедити без завршетка посла с ММФ-ом", каже Јуриј Бајец, саветник премијера Мирка Цветковића. 

Саветник премијера, као и већи део стручне јавности, пажљиво је пратио извештај Светске банке о уштедама у различитим сегментима јавног сектора.

Реформа пензионог система и школства

"Наш циљ није колико динара може да се уштеди, већ шта доноси мање, а шта веће уштеде. Највећа уштеда била би кроз реформу пензионог система, односно подизање старосне границе за пензионисање жена и усклађивање раста пензија са инфлацијом", рекао је Вилијам Дилинџер, водећи стручњак Светске банке.

Дилинџер каже да се штеди, између осталог, и у школству, спајањем одељења, али и у саобраћају - електронском наплатом путарине која би онемогућила корупцију.

Када би се ти предлози спровели у пракси, прва рачуница показује да би Србија уштедела 100 милијарди динара годишње. Поређења ради, тиме би се покрио већи део минуса у овогодишњем буџету.

"Мислим да је право време за овакву анализу. Сваки сектор и сваки домен ће из свог аспекта да ли је то компатибилно с другим стратегијама", каже Весна Арсић државни секретар у Министарству економије.

Обиман јавни сектор

Извештај још једном показује да је јавни сектор обиман и да треба да се реформише, а саветник премијера каже да не смеју да се праве разлике између запослених у приватном и оних у јавном сектору.

"Када је током ове године због кризе око 140.000 људи изгубило посао у привреди, било је штрајкова и синдикати су се бунили. Држава је помогла колико је могла", рекао је Бајец нагласивши да је могући број отпуштених у јавном сектору скоро изазвао револуцију.

Бајец сматра да ту не треба правити разлику и да је то социјална, економска и политичка грешка.

Гувернер Радован Јелашић оценио је за лист "Данас" да отпуштање од 10.000 до 14.000 државних службеника неће бити довољно да се испуне услови ММФ-а за смањење дефицита и да ће бити потребне и додатне уштеде.

Јелашић се нада да ће српски преговарачи ефикасно искористити време до доласка ММФ-а и да ће се договор постићи.

Како је до петка био рок да министарства доставе планове уштеда за 2010. годину, у Министарству финансија нису хтели да саопште да ли су то сви и урадили.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије