Донацијама до сопственог посла

Захваљујући донацији немачке невладине организације "Хелп" и Граду Нишу, деведесеторо људи са подручја тог града пре месец дана покренуло је свој први посао.

Немачка невладина организација "Хелп" у четири општине и два града на југу Србије спроводи програм локалног економског развоја, чија вредност је 1,4 милиона евра.

Захваљујући донацији "Хелпа" и Граду Нишу, деведесеторо људи са подручја тог града пре месец дана покренуло је свој први посао.

Тридесетдвогодишњи Дејан Јовичић, некадашњи радник Нишке банке, после сезонских послова које је прошле године радио у иностранству, вратио се кући и решио да отвори хостел.

За оно мало новца, колико му је недостајало да хостел проради, обратио се "Хелпу" за помоћ. Добио је 2.000 евра, што је било довољно за почетак посла. За месец дана имао је тридесетак гостију, међу којима и велики број странаца. Задовољан је како му је посао кренуо.

Сир у уљу је специјалитет за чију се производњу определило пољопривредно газдинство "Симоновић" из Лалинца код Ниша.

Средствима "Хелпа", за која је конкурисао најмлађи Симоновић, Бојан, апсолвент Високе пољопривредне школе, газдинство је прибавило опрему за производњу квалитетне сточне хране.

Тиме су успели да произведу и квалитетнији сир. Захвални су "Хелпу" што је донација стигла веома брзо.

У "Хелпу" кажу да се почетницима помаже и тако што 20 посто донације одлази на њихово усавршавање и стручне тренинге.

Пи ар Хелпа, Станислава Кулиџан, каже да је намера њихове организације да се и на југу Србије развије предузетнички дух, како би њихови клијенти успешно развијали посао од кога ће себи обезбеђивати егзистенцију и моћи да запосле убудуће још радника.

Град Ниш је у фебруару ове године основао Канцеларију за локални економски развој која се прикључила "Хелпу" и локалној невладиној организацији "Енека" у пружању финансијске подршке људима који покрећу сопствени посао.

Шеф канцеларије, Милан Ранђеловић, каже да је Град Ниш због великог интересовања, поред осамдесет хиљада, издвојио још двадесет хиљада евра, тако да је сопствени посао уместо осамдесеторо људи, покренуло њих деведесет.

Према подацима "Хелпа", њихове донације у Србији до сада је добило око 3200 клијената. Добро је, кажу, што око седамдесетпет одсто корисника донација и после две године, успешно учествује у привредном животу Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије