Обраће се виногради

На подручју расинског округа берба грожђа је у пуном јеку. Произвођачи имају могућност избора јер се на овом подручју налазе две велике винарске куће, "Вино жупа" и "Рубин", који ће по цени од 20 динара за килограм откупити све понуђене количине.

Берба грожђа на подручју расинског округа је у пуном јеку. Како би се виногради обрали пре кише која би могла да утиче на квалитет рода који је за сада више него добар, за бераче нема предаха.

Индивидуални произвођачи мањи део задржавају за сопствене потребе, а већи предају откупљивачима.

Милош Ђорђевић, из Тулеша код Александровца каже да је ове године преродило. Са 80 ари убрао је вагон и по грожђа што је три пута више од просечног рода.

Стручњаци саветују да се свакодневно контролише грожђе и обере у право време. Кише и висока температура могу да погодују развоју ботритиса који може да утиче на квалитет.

Откупна цена грожђа је иста као прошле године, а произвођачи имају могућност избора јер се на овом подручју налазе две велике винарске куће, "Рубин" и "Вино жупа".

Радиша Ћалић из Доње Рзанице у општини Александровац грожђе довози у Крушевац јер му се више исплати.

"Рубин" ће ове године, по цени која се у просеку креће 20 динара за килограм откупити све понуђене количине за потребе сопствене производње.

Исплата се обавља у три месечне рате, а прва рата је одмах по предаји грожђа.

"Без обзира из ког краја Србије нам стигне грожђе, откупићемо све по ценама које смо одредили пре бербе. Према неким првим проценама откупићемо 10 милиона килограма. До данас смо прерадили четири милиона килограма", каже Вујадин Стевановић, заменик техничког директора у "Рубину".

Према његовим проценама, берба грожђа ће потрајати још најмање две недеље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије