Комазец: Лако и јефтино до стана

Уредбом Владе о новим субвенционисаним стамбеним кредитима грађани ће имати прилику да лако и јефтино дођу до стана, рекао у Јутарњем дневнику РТС-а државни секретар Немања Комазец. Грађани ће већ од наредног месеца моћи да конкуришу за кредит са максималним износом од 100.000 евра и роком отплате до 30 година, прецизирао је Комазец.

Државни секретар Министарства животне средине и просторног планирања Немања Комазец изјавио је да ће Уредбом коју је донела Влада Србије о новим субвенционисаним стамбеним кредитима грађани имати прилику да лако и јефтино дођу до стана.

Комазец је у Јутарњем дневнику Радио-телевизије Србије рекао да ће, са друге стране, на тај начин бити стимулисано тржиште некретнина, односно упошљена грађевинска индустрија.

Влада Србије, како је речено, донела је јуче Уредбу о новим субвенционисаним стамбеним кредитима за грађане, који желе да купе тек завршени или стан у изградњи и они ће, захваљујући субвенцијама државе, већ од наредног месеца моћи да конкуришу за кредит са максималним износом од 100.000 евра и роком отплате до 30 година.

Комазец је рекао да је тај кредит повољан зато што држава даје 20 одсто учешћа, које се враћа у последњих пет година отплате кредита и на то учешће не постоји камата.

"Тај кредит је повољан и зато што до 31. октобра 2012. године држава за грађане плаћа камату и на тај начин трошкови куповине стана, односно узимања кредита смањени су за око 20 одсто у односу на садашње стање", истакао је Комазец.

"Ако би неко узео кредит сада, у октобру ове године, њему би држава платила камату три године, а ако би неко узео кредит у октобру следеће године, њему би држава платила камату две године, док последњих пет година кредита, такође, не би било камате", објаснио је државни секретар.

Услови за доделу кредита

Комазец је објаснио да за такав кредит могу да конкуришу сви држављани Србије, који нису старији од 45 година, који немају стан који се води на њихово име, или ако имају стан, они могу да узму кредит, који представља разлику између стана који имају и новог стана који купују.

Државни секретар је потврдио да су услови, такође, да нето плата не прелази 120.000 динара и да максималан износ кредита не прелази 100.000 евра, а да је рок отплате кредита 30 година.

"Учешће купца је минимално, само пет одсто, а учешће државе 20 одсто и ако би, на пример, било речи о 50.000 евра, учешће купца би износило 2.500 евра, државе 20 одсто, а банка би дала 75 одсто", илустровао је Комазец.

У програм ће, прецизирао је Комазец, ући само оне банке које нуде ниже каматне стопе, а то су каматне стопе за ову врсту кредита између 4,9 одсто и 5,9 одсто на износ који финансира банка.

Комазец је рекао да се очекује велики одзив грађана, који ће се јавити за кредите и да је обезбеђено довољно средстава за онолики број грађана колико се пријави.

Истичући да ће се на такав начин оборити цена кредита у Србији и у Београду, Комазец је рекао да је по том програму цена кредита опала за 20 одсто у односу на постојеће и да би још већа разлика могла бити када почне јача конкуренција међу банкама.

Влада Србије усвојила је јуче Уредбу о мерама подршке грађевинској индустрији кроз субвенционисање каматне стопе за стамбене кредите и дугорочно стамбено кредитирање у 2009. години и за те намене опредељено је 450 милиона динара из републичког буџета.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије