Радуловићев план за реструктурирање

Један од најтежих задатака, али испит Владине спремности за тешке реформе, јесте да ли ће успети да до 30. јуна заврши реструктурирање, а до краја године и целу приватизацију. План је да се до јуна заврши реструктурирање 153 предузећа.

После дужег времена, у 2013. број фирми у реструктурирању је смањен, и то за 27 друштвених предузећа која нису имала никаву шансу на тржишту - отишла су у стечај, а радници добили отпремнине.

Међутим, у том статусу остале су још 153 фирме. И управо један од најтежих задатака, али испит Владине спремности за тешке реформе, јесте да ли ће успети да до 30. јуна заврши реструктурирање, а до краја године и целу приватизацију.

Кад је нека фирма у реструктурирању, значи да није у стању да послује по тржишним условима - не плаћа рачуне, држава је штити, а повериоци јој не могу ништа. Требало би да се тај статус користи кратко - док се предузеће не опорави. Ипак, за многе је то постало трајно стање. Задатак да на ту причу, дугу више од деценије, стави тачку, добио је министар привреде Саша Радуловић.

"Ја као министар ако нисам у стању да постигнем тај план не треба да будем министар", рекао је Радуловић.

Министров план је да се прво попишу имовина и обавезе предузећа, да држава онда преузме њихове дугове, да им једнократну помоћ за набавку обртног капитала, и понуди их на продају.

"Прво закони морају да прођу скупштинску процедуру, то је кључни део и говори да ли постоји воља да се предузму тешке реформе", рекао је министар Радуловић.

Према његовим речима, законом је предвиђино да се у предузећима у реструктурирању распуштају надзорни одбори, да се бирају приватизациони управници, а партије немају више утицај на менаџере.

"Биће то директори који су радили добро, а тамо где нису наћи ћемо друге", рекао је Радуловић.

Ко до лета не почне да ради како треба или не нађе купца, мораће под катанац.

„Ако би гледали да их угасе може, али им то нећемо дозволити. Овај други део, да се приватизују - мислим да је потпуно нерeално", каже Љубисав Орбовић из Савеза самосталних синдиката Србије.

Према његовим речима, та предузећа требало би да се подигну на виши ниво, да почну да привређују и онда да се изврши приватизација али у неком наредном периоду али не за ових шест месеци.

Предузећа у реструктурирању су један од највећих проблема српске економије и његово решавање ће показати колико је влада заиста за реформе, сматрају стручњаци.

Члан Фискалног савета Владимир Вучковић сматра да је веома важно да влада на томе истраје.

"Лако је рећи али то значи да ће многа предузећа у стечај, људи ће остати без посла али је неизбежно и признавање онога што је фактичко стање", рекао је Вучковић.

Према његовим речима у процесу реструктурирања и приватизације има око 100 хиљада људи, а неколико десетина хиљада би могло да остане без посла.

"Буџетом је планирано 20 милијарди динара за отпрмине што је довољно за 20-30 хиљада људи и то је најприближнија бројка за следећу годину", рекао је Вучковић.

Обећање да ће на лето завршити причу о реструктурирању влада је дала и Светској банци, која је, иначе, израчунала да предузећа у рестуктурирању Србију у просеку годишње коштају око 750 милиона долара.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи