Шпанија, смањен број незапослених

У Шпанији је у децембру, због божићних и новогодишњих празника, повећана тражња сезонских радника и продаваца, па је број незапослених смањен за више од 107 хиљада. Сада их је укупно 4,7 милиона, што је око 26 одсто радно способног становништва.

Излазак еврозоне из рецесије, крајем прошле године, обрадовао је многе европске лидере. Ипак, армија незапослених, посебно на југу Европе, опомиње да има још много посла на опорављању економије. Добре вести стижу из Шпаније, у којој је без посла готово свака друга млада особа. У децембру је забележен пад незапослености од 2,2 одсто, највише у последњој деценији.

Очајничка потрага за послом шпанска је свакодневица. У децембру је, због божићних и новогодишњих празника, повећана тражња сезонских радника и продаваца, па је број незапослених смањен за више од 107 хиљада. Сада их је укупно 4,7 милиона, што је око 26 одсто радно способног становништва.

"Радим као берач маслина, али само на месец дана. Незапосленост је мања, надамо се да ће у 2014. бити више посла", кажу грађани.

За десничарску владу премијера Рахоја подаци са тржишта рада показују да строге реформе коначно дају резултате. После пропасти тржишта некретнина 2008. године, што је гурнуло Шпанију у двоструку рецесију, четврта привреда еврозоне је на путу опоравка, поручују власти у Мадриду.

"Ово је био најбољи децембар од 2001. године. Овај сплет повољних околности нам улива наду", рекао је Томас Бургос, државни секретар за социјалну заштиту.

Хосе Марија Лакаса из Удружења послодаваца Шпаније лаже да су подаци охрабрујући, али да се реформе морају наставити како ни економија била флексибилнија.

Опозиционе партије критикују владу, наводећи да само 6,5 одсто новозапослених има стални радни однос.

"Смањење незапослености није само резултат новог запошљавања, већ и одласка људи из Шпаније у земље Европске уније, у потрази за послом", рекао је Антонио Гарсија Рубио из Уједињене левице.

Незапосленост мучи и Грчку. Строге мере штедње су помогле да се смањи дуг и оствари вишак у буџету, али су умањене плате и куповна моћ становништва. Све је више и бескућника.

"Ситуација је све тежа. Некада смо обезбеђивали 1.200 оброка дневно, сада 1.400, а ускоро ћемо и 1.500", рекао је Никос Кокинос из Центра за социјалну заштиту.

Економисти су опрезни када прогнозирају опоравак еврозоне у 2014. годинуи. Мале су, кажу, шансе да се понови криза која је мучила Европу претходних година, али би немачко инсистирање на штедњи и реформама могло додатно да смањи потражњу на тржишту и незапосленост, која би, према процени синдиката у Грчкој, могла да премаши 31 посто.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи