Читај ми!

Наставак либерализације тржишта струје

Настављено отварање тржишта електричне енергије. На тржишту 3.200 компанија које ће саме бирати снабдевача струјом. Из ЕПС-а поручују да су већ направили уговоре с великим бројем фирми и задржали неке од највећих клијената.

Отварање тржишта електричне енергије у Србији је настављено изласком на тржиште 3.200 компанија које ће саме бирати снадбевача струјом.

То значи да ће се на отвореном тржишту обавити купопродаја четвртине укупно произведене струје у Србији.

Купци прикључени на мрежу на средњем напону (од 35 до 10 киловолти) неће више имати право на снабдевање по регулисаним ценама и мораће да склопе уговоре са изабраним снабдевачем.

Либерализација је почела 1. јануара 2013. изласком на тржиште купаца на високом напону (110 киловолти), а биће окончана 1. јануара 2015. године када ће сви купци имати право да бирају снабдевача.

Процене су да ће за потрошаче на средњем напону од 1. јануара струја поскупети око 20 одсто, а да би тек од 2015. године на тржишту могла да завлада права конкуренција која ће донети и ниже цене, што је сада случај у Хрватској.

Вршилац дужности генералног директора Електропривреде Србије Александар Обрадовић каже да је ЕПС већ направио уговоре с великим бројем фирми које излазе на тржиште и задржао неке од највећих клијената као што је Нафтна индустрија Србије.

Све детаље везане за потисане уговоре изнећемо половином јануара, рекао је Обрадовић.

Подсетио је да је Влада Србије донела уредбу којој је отворила простор Агенцији за енергетику да у сарадњи са ЕПС-ом омогући једниствену цену мрежарине за купце на отвореномо тржишту од 2014. године.

В. д. генералног директора ЕПС-а је подсетио и да та компанија од 1. јануара 2013. године више није монополиста и да је показала и доказала да уме под тешким околностима да задржи 97 одсто тржишта и оствари додатни приход од 2,5 милијарди динара.

"Закон је поставио рокове и отварање тржишта ће се спровести без обзира на то да ли је ЕПС спреман", истакао је Обрадовић.

Министарка енергетике Србије Зорана Михајловић оценила је да је битно да ЕПС почне другачије да се понаша и да схвати да више није монополиста, већ компанија која мора да бринео купцима.

"У 2014. години отвара се тржиште на средњем напону, то је 3.200 купаца. Искрено се надам да ЕПС неће изгубити ни пет одсто од тог броја купаца. ЕПС мора да током 2014. ради искључиво на свом односу према купцима јер ће сви потрошачи у Србији од 2015. године моћи да бирају испоручиоца струје", рекла је Михајловићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи