Читај ми!

Од Нове године, нове и цене

Због повећања ниже стопе ПДВ-а са осам на десет одсто, од Нове године скупље ћемо плаћати хлеб, млеко, брашно, месо и остале животне намирнице. На цене ће готово извесно утицати и повећање акциза за гориво, а нешто скупљи биће и градски превоз у Београду.

Од децембра до априла, од укупно 50 прехрамбених производа чак 33 су поскупела 12 одсто, резултат је истраживања Асоцијације потрошача. Ту се раст неће зауставити - од Нове године све намирнице додатно ће поскупети - због увећања ПДВ-а, а вероватно и због повећања цене горива. Од пролећа, могуће је урачунавати и нову цену струје.

Вера Вида из Удружења потрошача Србија уверена је да ће потрошачи убудуће најмање куповати месо и сухомеснате производе јер је то нешто што је највише поскупело и што, како каже, један просечан потрошач себи неће моћи да приушти

Држава очекује да се повећање ПДВ-а минимално прелије на цене - у бројкама - 150 динара на нивоу корпе од 20.000 динара. Ипак, из те корпе понешто ће морати да се избаци.

"Како ће се то одразити на потрошачку корпу? Ја мислим да она заиста није оно што статистика показује, живот је једно, статистика је друго и, нажалост, у новој години потрошачи неће имати много разлога за срећу јер нам Деда Мраз неће донети много", упозорава Вера Вида.

Све очи упрте су у трговце који би могли да део терета преузму на себе. Извесније је, међутим, да ће раст цена кочити смањена потражња, према прогнозама за 7,5 одсто, и долазак нових трговинских ланаца који ће бити конкурентни постојећим.

Економиста Саша Ђоговић очекује да ће потрошачка корпа у наредној години бити сиромашнија и да ће се смањивати набавке.

"Мање ће се куповати било да је реч о месу или уљу, трговци неће имати било каквог простора за повећање цена, него ће морати да размишљају о својим маржама како би задржали и постојећи ниво промета, а он ће имати тенденцију пада

Држава нема много простора да помогне. Драгован Милићевић из Министарства спољне и унутрашње трговине подсећа да је Законом о трговини забрањено утицати на политику цена.

"Политика цена је ствар тржишта тако да су нам, што се тиче тржишног механизма, руке везане. Али, ако би дошло до великих турбуленција, што се не очекује, онда држава може интервенисати из Робних резерви, пре свега за основне намирнице и на тај начин регулисати понуду и тражњу", напомиње Милићевић.

Економисти прогнозирају - добро је ако се постојећи стандард у овој години задржи. За благи раст треба сачекати наредну годину.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи