Читај ми!

Либерализација увоза из ЕУ

Увоз из ЕУ је од данас скоро у потпуности либерализован. Стратешки пољопривредни производи задржаће царинску заштиту до уласка Србије у ЕУ. Европска унија је, једнострано, либерализовала увоз робе из Србије још 2000. године.

Србија од данас има скоро потпуно либерализован увоз из Европске уније, али ће задржати царинску заштиту на поједине пољопривредне производе, попут меса и млечних производа.

"Просечна царинска заштита на увоз робе из ЕУ од 2014. до уласка Србије у чланство ЕУ ће износити 0,99 одсто, док је увоз 95,1 одсто производа у оквиру Царинске тарифе у потпуности либерализован", саопштила је владина Канцеларија за европске интеграције.

Како је наведено, потпуна либерализација није предвиђена за стратешке пољопривредне производе који ће задржати царинску заштиту до момента уласка Србије у ЕУ.

Реч је о свим врстама меса, млечних производа, кромпира, парадајза, затим грожђа, јабука, шљива, вишања, пшенице и пшеничног брашна, кукуруза, кукурузног брашна и прекрупа од брашна.

На листи производа за које се задржава царина су и сунцокрет, маргарин, кобасице и паштете, конзервисано поврће и воће, затим сокови од парадајза, грожђа, јабука, крушака и вишања и мешавине сокова.

Међу тим производима који ће се и даље царинити се налазе и сирће, дуван, етил алкохол, воћне ракије, одређене категорије говеда, свиња и јагњади за клање, као и шећер, рафинисано уље од сунцокрета и цигарете.

Европска унија је, једнострано, либерализовала увоз робе из Србије још 2000. године, а уговорно 2009, док ће Србија постепену либерализацију увоза робе из ЕУ завршити 1. јануара 2014. године.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи