Наставак одбране ниске инфлације

И током 2014. године НБС ће наставити да брани ниску инфлацију, каже гувернер Јоргованка Табаковић. Резултати које је НБС остварила су важни, али сам свесна да грађани живе тешко и да по својим новчаницима не могу да осете пад инфлације, истиче Табаковићева.

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић најавила је да ће и наредне године бранити ниску инфлацију али да није срећна што су добри резултати делом остварени по цени која се зове - нижа куповна моћ грађана.

Истичући да су резултати које је НБС остварила важни, гувернерка је у интервјуу Политици рекла да је свесна да грађани живе тешко и да по својим новчаницима не могу да осете пад инфлације.

"Међутим, Народна банка није једина институција од које зависи стандард грађана. Сви зависимо од привредне активности, од тога зависе плате и куповна моћ грађана", рекла је гувернерка, истичући да сви делови система треба да функционишу складно како би грађани осетили бољитак.

На питање да ли приче о изборима одмажу у вођењу монетарно-кредитне политике и одржању циљне стопе инфлације каже: "Од фебруара је почела прича о изборима, а мере монетарне политике ни у једном тренутку нису од тога зависиле".

Гувенерка је рекла да, према најавама сталног представника Међународног монетарног фонда (ММФ) у Србији и информацијама које је добила од министра Крстића, очекује да иницијална преговарачка Мисија дође у фебруару, не ради новца, јер су нам нето девизне резерве на рекорно високом нивоу, већ ради склапања аранжмана из предострожности.

Поводом таблоидизације у Србији која није поштедел ни њену ћерку, гувенерка је рекла да ће тужити таблоиде због недостатка одговорости за јавну реч и истину.

"Најчешће се ради о нарученим 'медијским убиствима' која су готово увек мотивисана интересима конкретних појединаца. Наручиоци остају неоткривени, а људи гледају како се зло исплати и не кажњава, па се угледају".

Табаковић је појаснила да ће поводом неправедног напада на њену ћерку искористити сва законска права. "Моја деца својим радом, скромношћу и начином живота нису заслужла да буду мете медијских напда, неистинитих и инсконструисаних, а преко њих у ствари, усмеених на мене".

Упитана да ли види светло на крају тунела, одговорила је позитивно: "Да нисам оптимиста с разлогом се не бих прихватила посла у НБС која је имала прилично тешко наслеђе из 2012".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи