Радуловић: Реформе или пропадање

Ако спроведемо тешке реформе, не само ове које смо покренули већ и додатне које су неопходне, можемо у 2015. да очекујемо побољшање, привредни раст, рекао за РТС министар Саша Радуловић. У супротном, наставићемо у тихом пропадању у којем смо последњих десет година, упозорава Радуловић. Министар очекује да већ у јануару буду усвојени нови закони о стечају и приватизацији.

Министар привреде Саша Радуловић, у интервјуу за РТС, рекао је да се побољшање и привредни раст у 2015. могу очекивати само ако се у следећој години примене тешке реформе. Очекује да ће нови закони о приватизацији и стечају бити усвојени већ у јануару 2014. године.  

Министре Радуловићу, зашто се чекала последња седница Владе да се усвоје ови, како сте и сами више пута рекли - реформски закони о приватизацији и стечају?

То су системски закони, јако важни закони, и требало је мало времена да се сви упознају и да схвате све делове закона. Ради се о једној широкој материји која има далекосежне последице, тако да је то потрајало дуже него што смо планирали. Међутим, важно је да је прошло Владу, да ће закони бити упућени у Скупштину сутра, пре краја године, и очекујемо њихово усвајање већ у јануару.

Јесте ли за ове законе добили пуну подршку у Влади?

Наравно, кад прође Владу, то значи да Влада стоји иза закона.

Шта се суштински мења овим законима и може ли Закон о приватизацији да надокнади штету сада када је приватизација на самом крају?

Не може да надокнади штету која је начињена, али барем са овим новим законом нећемо поновити исту грешку. Направљен је један транспарентан поступак, где ће институција система, Агенција за приватизацију, спроводити поступак приватизације са јасно одређеним правилима, са одговорношћу - домаћински ће се понашати са друштвеном имовином, и са државном такође, а то је јако важна новина.

Да ли се закон о стечају највише тиче радника предузећа у реструктурирању?

Ово се тиче свих радника, укључујући тих у предузећима у реструктурирању. Појачавају се права радника. До сада је у првом исплатном реду који имате у стечају био само једна година неплаћених зарада и две године неплаћеног доприноса, а сада је то проширено, тако да се односи на све године за које грађани нису примили зараду и за све године за које није повезан стаж. То важи не само за државна и друштвена предузећа, него и за приватна предузећа.

Важи ли процена да би 20.000 радника могло да добије отпремнине?

Колико људи ће изгубити посао зависи од успешности менаџмента и Агенције за приватизацију у спровођењу поступка приватизације. Циљ је да буде што мање, да се предузећа поставе на здраве ноге да би добили привредни раст који нам је потребан и створили нова радна места и у том, а не само у приватном сектору. И да би кроз поступак приватизације привукли инвеститоре и појачали позитивне ефекте тог дела. Значи, успешност зависи од људи који воде предузећа, тако је у целом свету, па нема разлога да не буде и код нас.

Да ли унутар саме Владе има отпора око усвајања Закона о раду и несугласица око тога како закон треба да изгледа?

Мислим да је више проблем то што сви разумеју колико је тај закон важан, да ће он довести до раста запошљавања и привредног раста. Проблем је то што постоје отпори и што су око тих отпора неке политичке калкулације. Ја не бих улазио у то.

Каква ће бити 2014. за привреду?

Ако спроведемо тешке реформе, и то не само ове које смо покренули већ и додатне реформе које су неопходне, можемо у 2015. да очекујемо побољшање, привредни раст који за собом повлачи раст запошљавања и животног стандарда. Ако то не добијемо, наставићемо у овом тихом пропадању у којем смо последњих десет година.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи