Радуловић: Одвојити социјалу од привреде

Да би привреда бележила раст, треба одвојити социјалну политику од привреде, каже министар привреде Саша Радуловић. Социјална политика не треба да се води преко послодаваца, већ треба да је води држава својим социјалним системом, рекао је Радуловић.

Министар привреде Саша Радуловић изјавио је да треба одвојити социјалну политику од привреде, како би привреда била ефикасна и како би бележила раст.

Радуловић је на трибини "Посао за Србију" на Правном факултету у Београду рекао да социјалну политику треба да води држава својим социјалним системом.

"Социјална политика не треба да се води преко послодаваца, већ треба да је води држава својим социјалним системом", указао је Радуловић који је дочекан узвицима студената Правног факултета и представника синдиката "Закон неће проћи".

Он је додао да Србија годишње на систем социјалне заштите троши 150 милијарди динара на накнаду за рођење детета, повраћај ПДВ-а, беби опрему и субвенције обданишта, а да је тај новац довољан за пола милиона породица са милион и по грађана.

"Један такав систем социјалне заштите је бољи него да имамо разбијене системе где новац иде онима којима није потребан", рекао је он и објаснио да Србија треба да се угледа на Канаду где свака породица која има примања испод одређеног нивоа од пореских обвезника добија социјалну помоћ.

Према његовим речима, Србија је у последњих десет година изгубила око 300 хиљада радних места, па је "очигледно да се систем мора мењати."

"Закон треба посматрати са становишта малих и микро предузећа, а што се тиче великих предузећа, ту је главна функција синдиката да преговара о колективним уговорима и постиже боље услове за раднике", казао је министар привреде.

Он је навео да у Србији има 1,7 милиона људи запослених од чега пола милиона ради у микро предузећима, фирмама које имају мање од 10 запослених, 200 хиљада је у малим фирмама које имају од десет до 50 запослених, око 740 хиљада је у државним и јавним предузећима, а око 300 хиљада у великим приватним предузећима.

"Србија има огромну сиву економију на нивоу од 30 одсто, а кривица за велики број изгубљених радних места је у регулативи и једним делом у економској кризи", навео је Радуловић и додао да је велики део привреде пребродио кризу тако што је побегао из легалне у сиву економију.

Представници Уједињених гранских синдиката (УГС) "Независност" напустили су дебату негодујући због закона о раду.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи