Агрокору дозвољено условно спајање са Меркатором

Хрватском Агрокору дозвољено условно спајање са Меркатором у Србији, саопштила Комисија за заштиту конкуренције. Услов је да се Агрокор одрекне дела малопродајне мреже у Србији.

Комисија за заштиту конкуренције Србије саопштила је да је одобрила хрватском Агрокору преузимање Меркатора у Србији, под условом да се одрекне дела малопродајне мреже на српском тржишту.

"Савет Комисије за заштиту конкуренције је 25. децембра 2013. донео решење којим је условно одобрио концентрацију, која настаје стицањем контроле друштва Агрокор д.д. из Хрватске, над словеначким друштвом Пословни систем Меркатор д.д", наводи се у саопштењу.

Како се истиче, та комисија је закључила да се концентрација не може одобрити без примене одговарајућих структурних мера које подразумевају да Агрокор уступи-прода своје малопродајно пословање неком од конкурената.

Тај услов се, прецизира се, одоноси на 21 продајни објекат, алтернативно 22, у 15 места Србије, укупне нето продајне квадратуре од око 20.000 квадратних метара.

Одлуком је Агрокор додатно обавезан да извештава Комисију о основним аспектима пословне политике према добављачима, о политици рабата и других услова набавки, као и да је информише о свим променама до којих долази у сарадњи, пре свега, са групом оних добављача који спадају у категорију малих и средњих предузећа.

Прописане структурне мере, уз чију примену је ова концентрација одобрена, произашле су из анализе стања у предметној малопродаји на локалним географским тржиштима, при чему је Комисија обезбедила изјашњавање 23 конкурента различите тржишне снаге и различитог степена географског и територијалног значаја.

У том поступку обезбеђена су и коришћена изјашњења и оцене 25 произвођача у области млечне индустрије, индустрије безалкохолних пића, индустрије меса, уља, шећера, кондиторских, као и хемијских производа, који својом робом снабдевају како Агрокор и Меркатор, тако и њихове конкуренте.

Прикупљени су и подаци од надлежних државних органа, као што су Агенција за привредне регистре, Републички завод за статистику, Пореска управа, као и информације од свих великих трговинских ланаца националног значаја, који су активни на тржишту предметне малопродаје у Србији и оних који имају регионални или локални карактер.

Комисија је проценила и вертикалне ефекте ове концентрације због чињенице да је компанија Агрокор у Србији присутна преко своја 22 повезана и активна друштва, међу којима су и "Дијамант" из Зрењанина, "Фриком" из Београда, "Кикиндски млин" из Кикинде.

Одлуку Комисија је темељила и на налазима економске анализе тржишта неспецијализоване трговине на велико, и тржишта трговине на мало у неспецијализованим продавницама претежно хране, пића и дувана за тржиште града Београда и тржиште Србије у периоду 2010-2012. година, коју је за потребе овог поступка спровео Институт економских наука из Београда.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи