Читај ми!

Дугалић: Јасно одређен обрачун каматних стопа

После препорука НБС и усвајања закона, тачно је прецизирано на који начин ће се обрачунавати каматне стопе за кредите, каже генерални секретар Удружења банака Србије Верољуб Дугалић и истиче да су тужбе грађана против банака биле непотребне.

Генерални секретар Удружења банака Србије Верољуб Дугалић истакао је гостујући у Дневнику РТС-а да је после препорука Народне банке Србије и после усвајања закона јасно прецизирано на који начин ће се обрачунавати каматне стопе за кредите.

Коментаришући судске спорове које су грађани добили против банака јер су једностране мењале уговорне клаузуле, Дугалић је рекао да оне имају два дела.

"Први се односи на повећање каматних стопа и ми то никада нисмо ни оправдавали. Банке су прихватиле препоруке НБС и грађани који су били оштећени имају право на надокнаду и то добијају. Непотребне су те тужбе", каже Дугалић.

Када је реч о другом делу, како каже Дугалић, одредница да ће грађани бити обештећени због курсних разлика је нешто што је тешко разумљиво.

"Нити банке утичу на курс, нити су криве, и враћати нешто што је уплаћено на основу курса је застрашујуће", каже Дугалић и истиче да око 140.000 грађана не плаћа кредите на време.

"У банкама су паре клијената, и није то баш тако једноставно. Имате велики број оних који уредно плаћају своје обавезе као и у свим другим ситуацијама. Да ли би банке требало да туже свих 140.000 грађана?", пита Дугалић.

Како каже, у свим ситуацијама када грађани не могу да плаћају своје обавезе, банке праве неки грејс период, или репрограм или неке олакшице те врсте.

Дугалић је рекао да је тешко наћи решења која ће представљати нешто више од тога и истакао да ће 10 банака ове године имати губитак. Поручио је да су приче о огромним зарадама у банкама нетачне. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи