Гламочић: Сумњива роба на пијацама

Роба сумњивог квалитета, без фискалних рачуна и по нижим ценама, продаје се на српским пијацама, упозорава министар Драган Гламочић. Пијаце треба легализовати и увести у редовне токове пословања, каже Гламочић и истиче да је нелегална продаја присутна и код трговине стоком и дуваном.

Министар пољопривреде Србије Драган Гламочић рекао је да се на српским пијацама продаје роба сумњивог квалитета, без фискалних рачуна и по нижим ценама.

"Сива економија у пољопривреди највише је присутна на пијацама, на којима је годишњи промет око 300 милиона евра. Ја нисам за укидање пијаца, али оне треба да се легализују и уђу у редовне токове пословања", рекао је Гламочић на округлом столу "Сива економија - нулта толеранција".

Министар је рекао да Србија има више од 400 пијаца са 70.000 продајних места на којима ради око 100.000 људи.

Према његовим речима, Србија мора да врати тржницу на позицију на којој је некада била и да она постане огледало добре пољопривредне праксе.

Гламочић је оценио да је сива економија присутна у свим сегментима друштва, али да Србија нема јединствен програм да је елиминише.

Истакао је да је поред тржница велики део нелегалне продаје везан и за трговину стоком и додао да постоје илегални токови трговине стоком до БиХ и Косова, где се губи велики новац.

Сива економија, рекао је Гламочић, присутна је и у трговини дуваном, запошљавању сезонских радника и код коришћења природних ресурса.

Државни секретар у Министарству финансија Никола Ћорсовић истакао је да је сива економија у Србији трентутно на нивоу од 32 одсто бруто домаћег производа (БДП), што је шест процентних поена више него у региону.

"План Министарства финансија је да се у наредне две године сива економија у Србији сведе на ниво региона, односно да буде око 26 одсто БДП-а", рекао је Ћорсовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи