Радуловић: Агресивно у опоравак привреде

Агресиван програм зацртан за наредну годину важан је за опоравак привреде, рекао Саша Радуловић. Министар није желео да лицитира бројем оних који ће остати без посла, али је рекао да се ради о значајном броју.

Министар привреде у Влади Србије Саша Радуловић рекао је да је за наредну годину зацртан агресиван програм и да верује да је он важан за опоравак српске привреде.

Министар је, у интервјуу за недељно издање Блица, негирао приче да нема подршку осталих чланова Владе, истичући да тим који предводи ради свој посао и да постоји добра сарадња са другим министарствима.

Радуловић је рекао да ће изменама закона о јавним предузећима, које се очекују идуће године, директори јавних предузећа морати да испуњавају годишње планове, и ако у томе не успеју и ако буду пословали са губитком "мораће да потраже други посао".

"Да би продужили мандат, директори јавних предузећа мораће да полажу испите и добију лиценцу", рекао је Радуловић, додавши да су губици које праве јавна предузећа неиздрживи и ако "то не решимо на прави начин, имаћемо наставак кризе".

У наредној години биће кључна пореска реформа, истакао је Радуловић, који је оценио да је потребно да се смање намети на рад за 30 одсто, што би, према његовим речима, допринело простору за раст и сузбијању сиве економије.

Упитан шта значи постављање државних предузећа на здраве основе, Радуловић је рекао да је циљ да се она приватизују.

"А постављање на здраве ноге значи санирање дугова и то ће се углавном дешавати кроз конверзију потраживања у капитал. У једном броју предузећа ће свакако бити уведен стечај", рекао је министар.

Радуловић није желео да лицитира бројем оних који ће остати без посла, али је рекао да ће значајан број неминовно остати без посла.

Што се тиче замерки да је поставио свог човека за в.д. директора СИЕПА и директора Агенције за приватизацију, Радуловић одговора да од људи које он зна, "они су најбољи" и да "ниједан није постављен по партијској линији, већ по стручности".

"СИЕПА ће радити у оквиру Министарства (привреде). Њен фокус у наредној години ће бити проналажење инвеститора за предузећа у реструктурирању", рекао је Радуловић.

Трошак најгорих носе најбољи

Министар је на свом Фејсбук профилу написао да трошак свих непродуктивних носе продуктивни и да трошак свих злоупотреба носе они који раде поштено.  

"Трошак најгорих носе најбољи, зато и пропадамо", истакао је Радуловић поводом Закона о раду и како је навео, неодговорних изјава политичара. 

Министар наводи да тај Закон "треба писати и читати са становишта микро и малих предузећа, занатлија и породичних фирми" који треба да добро послују и запосле људе, а не себи да натоваре социјалну политику.

"У микро предузећима (мање од 10 запослених) је запослено преко 500.000 људи. У малим предузећима (од 10 до 50 запослених) још 200.000. Замислите да сте основали своју малу породичну фирму и да вам треба да запослите некога. А онда читајте право на регрес, на топли оброк, минули рад, боловање, на процедуре запошљавања и отпуштања, отпремнине, на проширено дејство колективног уговора. Ко запошљава под оваквим условима", пита министар.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи