Читај ми!

"Јужни ток" и европски пут Србије

Европска унија тражи од Русије да се споразуми које су потписале земље на траси гасовода "Јужни ток" ускладе са европским прописима. Из Европске комисије стижу упозорења и Србији да ће морати да ревидира уговор са "Гаспромом", јер може да буде кочница на европском путу.

Једна од главних тема јануарског самита Европске уније и Русије ће, према најавама, бити гасовод "Јужни ток". Брисел тражи да се споразуми које су потписале земље на траси гасовода ускладе са европским прописима, а Москва је, не износећи детаље, дала свој предлог за превазилажење проблема. Из Европске комисије стижу упозорења и нашој земљи да ће морати да ревидира уговор са "Гаспромом", јер може да буде кочница на европском путу.

Из Владе Србије више пута је потврђен јасан став о "Јужном току" - сва спорна питања око гасовода морају да реше Русија и Европка унија, а наша земља поштоваће тај договор. И већина стручњака је сагласна да је та међународна инвестиција у рукама великих играча и да она не сме да буде препрека Србији на путу ка Унији.

"Овде је дошло до неких првих чарки и у суштини ЕУ је довела 'Гаспром' у такозвану регулаторну замку. Дакле, ради се о промени регулативе за једну инвестицију након потписивања уговора", каже економиста Србољуб Антић.

Према његовим речима, уколико дође до неких промена прво треба видети шта се догађа са земљама ЕУ, па то исто применити и овде. Међутим, истиче, то питање не треба стављати у оквир за преговоре.

"Русија и Унија постићи ће договор око 'Јужног тока'. То је велики пројекат, исте је важности као 'Северни ток' и допринеће геополитичком јачању пре свега Балкана, али и Србије која ће бити чвориште гаса", рекао је Костис Стамболос, извршни директор Института за енергетику југоисточне Европе.

Европска унија није против градње "Јужног тока", али тражи да "Гаспром" примени Трећи енергетски пакет који подразумева да произвођач гаса није и једини власник гасовода, и да гасовод мора да буде на располагању и другим компанијама за транспорт гаса.

"Трећа тачка је питање царина, то јест цена које морамо да платимо за коришћење гасовода. И тиме управља 'Гаспром'. А наши европски закони кажу да то треба да буде неко други који би одређивао цену, а да то онда потврди независни регулатор", објашњава портпаролка министра енергетике ЕУ Марлен Холцнер.

Како је РТС-у потврђено, у "Гаспрому" се надају обострано прихватљивом решењу.

"'Гаспром' и Европска комисија су успоставили конструктиван дијалог. Компанија је у процесу објашњавања своје позиције поводом оптужби и давања предлога. Одувек смо за конкуренцију на тржишту гаса и пазимо да радимо у складу са свим међународним законима и прописима земаља у којима послујемо", саопштила је та компанија.

Поред Србије, још шест земаља чланица Европске уније потписало је споразум са Русијом о изградњи гасовода "Јужни ток". За Русију, уговори о "Јужном току" су склопљени по међународном праву, које је изнад европског. За Унију, европско право јаче је од међународног. Остаје питање које право ће превагнути.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи