Читај ми!

Стиглиц: Нема скорог економског бољитка

Иако је у 2013. свет избегао други део "Велике депресије", није реално очекивати значајно побољшање ни у 2014, ни у скоријој будућности, оцењује екномиста и нобеловац Џозеф Стиглиц. И на глобалном и на националном нивоу, политички системи неспособни да спроведу реформе, оцењује Стиглиц.

Економиста и нобеловац Џозеф Стиглиц оценио је да се економски бољитак на глобалном нивоу не може очекивати у скоријој будућности.

"Иако је у 2013. години свет избегао други део 'Велике депресије', није реално очекивати значајно побољшање ни у 2014, ни у скоријој будућности", рекао је Штиглиц у ауторском тексту за НИН.

Стиглиц сматра да се "и на глобалном и на националном нивоу политички системи чине неспособним да спроведу реформе које би могле да створе услове за бољу будућност".

"Можда ће глобална привреда функционисати мало боље у 2014, а можда и неће", додаје Стиглиц.

Према његовим речима, гледано у ширем контексту и на 2013. и на 2014. ће се гледати као на године пропуштених прилика.

Стигиц је оценио да је глобална економија избегла други део "Велике депресије", али је упала у "Велику слабост" у којој приходи великог дела становништва у развијеним привредама једва да расту.

Невеселе прогнозе Стиглиц базира на чињеници да су у САД просечни приходи наставили "неумољиви пад".

"Европска рецесија са дуплим дном је окончана 2013. године, али нико се не усуђује да тврди како је почео дефинитивни опоравак", истакао је Стиглиц.

Како је навео, "континуирана стагнација Европе довољно је лоша сама по себи, а уз то и даље постоји значајан ризик од још једне кризе у некој чланици еврозоне, ако не током 2014. године, онда у скорој будућности".

Разочаравајуће је, како је додао, и успоравање раста привреда у успону, а вероватно је, по његовој процени, да ће тај тренд бити настављен и током наредне године.

Стиглиц сматра да у овом тренутку "не би било паметно окончати политику ниских каматних стопа, иако квантитативне олакшице (штампање новца) тек мало доприносе добробити америчке економије, а могле би да увећају ризике изван америчких граница".

Како је објаснио, штампање долара у САД за последицу је имало и јачање валута многих земаља у развоју, тако да би заоштравање монетарне политике у САД, праћено растом каматних стопа, сада могло да покрене талас слабљења тих валута".

"Оно што је добро јесте чињеница да је већина земаља у развоју имала велике девизне резерве и довољно јаке привреде да су могле да преживе тај шок", навео је Стиглиц.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи