Читај ми!

Брисел, договор о банкарској унији

Земље чланице Европске уније које користе евро договориле се о механизму за помоћ банкама које западну у невоље. Фонд за помоћ од 55 милијарди евра финансираће банкарска индустрија у наредних десет година.

Министри финансија Европске уније постигли су историјски споразум, чији је циљ да се спрече нове финансијске кризе и да се банке убудуће не спасавају средствима пореских обвезника. Биће основан фонд помоћи од 55 милијарди евра и финансираће га банке. Служиће да се прискочи у помоћ банкама унутар еврозоне којима запрети банкрот.

Основу банкарске уније о којој је постигнут договор чиниће заједнички фонд за санацију, који ће се десет година пунити новцем из банака, да би на крају достигао 55 милијарди евра.

Требало би да се та средства користе за спасавање банака или затварање оних које банкротирају у еврозони.

Биће успостављен међувладиним споразумом који земље еврозоне треба да усагласе до 1. марта.

Лидери ЕУ на дводневном самиту у Бриселу даће зелено светло како би банкарска унија могла да се успостави од 2015. године.

Фонд ће постепено почети да функционише од 2016. године, а у првих десет година неће бити јединствен, већ ће свака земља имати своју фиоку.

Новцем из једне националне фиоке неће се моћи спасавати банке из друге државе. Тек после десет година постаће заједнички.

Европски комесар за финансије Мишел Барније каже да се уводе револуционарне промене у европски финансијски сектор.

"Порески обвезници више неће плаћати цех када банке праве грешке или се суоче с кризом. Завршава се ера масовног спасавања банака", наглашава Барније.

Министар финансија Немачке Волфганг Шојбле, најјаче економске силе Европе, каже да је овим договором изграђен и последњи стуб банкарске уније.

"Сада коначно имамо јасна правила о томе како извући банке из невоље. То је веома важно, а мислим и да ће од сада финансијска тржишта бити стабилнија.", сматра Шојбле.

Француски министар финансија Пјер Московиси истиче да европски министри економије и финансија могу да буду поносни на то што су постигли.

Према његовим речима, договор ће бити добар и за грађане и за укупну финансијску стабилност.

"Функција му је да прекине ђавољи круг банкрота банака и тиме изазвану дужничку кризу", истиче Московиси.

Главна препрека на путу до договора било је питање ко ће доносити одлуке о санацији или ликвидацији банака: Европска комисија - како је желела Француска, или земље чланице - како је захтевала Немачка.

Постигнути договор ближи је немачком ставу. Јединствени механизам за санацију банака имаће Савет за санацију, који ће одлучивати да ли ће нека банка бити докапитализована или ликвидирана.

Одлуке савета за санацију ступају на снагу 24 сата после усвајања, осим ако се Савет Уније, то јест земље чланице, томе не успротиве.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи