Давенпорт: Постављен темељ за развој предузећа

Успешно завршен програм подршке ЕУ развоју иновација у Србији, оценио Мајкл Давенпорт и истакао да је програм финансиран са 2,8 милиона евра из претприступних фондова. На овај начин постављен је темељ за будућност малих и средњих предузећа, истиче Давенпорт.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт оценио је да је успешно завршен програм интегрисане подршке развоју иновативности у Србији, који је финансиран са 2,8 милиона евра из претприступних фондова ЕУ (ИПА).

На завршној конференцији ЕУ програма интегрисане подршке иновацијама, Давенпорт је истакао да је тај програм поставио одличан темељ за будућност малих и средњих предузећа у Србији.

"Раст малих и средњих предузећа од великог је значаја, јер искуство показује да доводе до раста економије, отварања нових радних места и развоју иновативности", рекао је Давенпорт.

Како је навео, пројекат ЕУ, који је реализован од октобра 2011. до децембра 2013, пружио је стратешку и техничку подршку сектору малих и средњих предузећа, допринео унапређењу националног иновационог система.

Давенпорт је прецизирао да је основана мрежа технолошких брокера Србије, која укључује 11 факултета и научно-истраживачких институција, како би се унапредила повезаност предузећа и науке.

Формирана је и мрежа локалних инфо-центара за иновације, која укључује 27 институција, од којих предузећа могу да добију корисне информације како да унапреде своје иновативно пословање, рекао је Давенпорт.

Министар привреде Саша Радуловић рекао је да је у буџету за наредну годину Влада Србије припремила четири милијарде динара за подршку иноваторима и иновацијама.

Тим новцем ће, како је прецизирао, држава суфинансирати оснивање венчер фондова, који ће подржавати иновативне пројекте у ИТ и другим индустријама.

Радуловић је истакао и да је држава гарантовала за пола милијарде евра из Апекс кредитне линије Европске инвестициона банке, који ће преко пословних банака бити пласирана у мала и средња предузећа.

Према његовим речима, да би смањили камате и кредити постали доступни свима одвојено је 12 милијарди динара за Гарантни фонд који ће преузимати ризик за мала и средња предузећа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи