Читај ми!

Смањена референтна каматна стопа

Референтна каматна стопа смањена на 9,5 одсто. Извршни одбор НБС такву одлуку донео је после сагледавања кретања међугодишње инфлације, која је испод доње границе дозвољеног одступања од циљане инфлације за ову годину, наводи се у саопштењу НБС.

Извршни одбор Народне банке Србије смањио је референтну каматну стопу за 0,5 процентних поена, на 9,5 одсто, саопштила је НБС.

Одлука о смењењу референтне каматне стопе донета је, како је саопштено, после сагледавања кретања међугодишње инфлације, која је у новембру износила 1,6 одсто, што је испод доње границе дозвољеног одступања од циљане инфлације за ову годину од 2,5 до 5,5 одсто.

"Значајном смањењу инфлације које је остварено у условима економског раста, поред мера монетарне политике и релативне стабилности курса, допринели су пад цена хране, ниска инфлаторна очекивања и ниска домаћа тражња. На стабилност кретања на девизном тржишту утицала су веома повољна платнобилансна кретања, пре свега, раст извоза", оценио је Извршни одбор НБС.

Инфлаторна очекивања, како је оцењено, пала су на историјски минимум, привредници предвиђају да ће се инфлација и у наредном периоду кретати у границама циља.

"Очекивани ефекти фискалне консолидације, поред тога што ће деловати дезинфлаторно, допринеће и смањењу утицаја од ризика који могу доћи из међународног окружења. Инфлација у средњем року кретаће се близу циља који је до 2016. године утврђен на четири одсто, на шта ће у наредном периоду бити усмерене мере монетарне политике", оценио је Извршни одбор.

Наредна седница Извршног одбора на којој ће се одлучивати о референтној каматној стопи биће одржана 16. јануара 2014. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи