Више улагања у пољопривреду

Инвестиције ће у аграрном буџету за наредну годину бити повећане за седам одсто, а део новца за субвенције биће усмерен управо у улагања, каже министар пољопривреде Драган Гламочић. Желимо пољопривреднике да спремимо за тржишну утакмицу ЕУ, истиче Гламочић. Тврди да има довољно пројеката за отпочињање радова из кредита УАЕ.

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Драган Гламочић каже да је повећање аграрног буџета од два одсто у наредној години максимум који је у овом тренутку могао да буде остварен.

"Верујем да ће пољопривредници бити задовољни, поготово што ћемо ове године исплатити све обавезе према њима, па ће и буџет бити већи", рекао је Гламочић, гостујући у Дневнику РТС-а.

Говорећи о субвенцијама за пољопривреднике, Гламочић је рекао да оне неће бити смањене, осим што ће део од 6.000 динара по хектару, који су пољопривредници до сада добијали и без улагања, бити усмерен у инвестиције.

"Највећи део аграрне политике ће остати конзистентан, а мали део ћемо променити код инвестиција. Овај буџет се разликује у томе што су инвестиције повећане за седам одсто, а смањене субвенције, јер желимо да припремимо наше пољопривреднике за тржишну утакмицу са фармерима Европске уније", објашњава министар пољопривреде.

Коментаришући наводе првог потпредседника Владе да Србија нема пројекте у које може да уложи новац из Уједињених Арапских Емирата, Гламочић је рекао да је Александар Вучић мислио да немамо довољно квалитетних пројеката, али тврди да има довољно пројеката да радови могу да почну.

Подсећа да постоје два кретита од по 100 милиона долара - један за наводњавање и други за опште пројекте у пољопривреди.

Према његовим речима, пројекти за наводњавање биће усмерени у првој фази ка инфраструктурним пројектима.

Када је реч о другом кредиту, министар пољопривреде је рекао да је реч о широком дијапазону пројеката из пољопривреде, попут куповине опреме и градње нових објеката.

"Пољопривредници немају разлога за бригу, биће једноставно и не треба да очекују проблеме. Министарство ће бити комплетно на располагању", каже Гламочић и додаје да ће Министарство формирати посебну јединицу која ће се тиме бавити.

Када је реч о нивоу афлатоксина у млеку, Гламочић се нада да ће до маја он бити враћен на 0.05 микрограма по килограму.

"Пратимо род кукуруза, ниво афлатоксина није присутан или је знатно смањен, што нам даје могућност да га смањимо до маја", рекао је министар пољопривреде.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи