Читај ми!

Иновацијама до економског напретка

Уколико жели економски развој, држава мора да подстиче иновације. У буџету за наредну годину издвојене четири милијарде динара за подстицај иновација. Иновације до сад финансиране само из фонда ЕУ. Српска Влада намерава да примени модел којим је Финска променила слику своје економија.

Кажу да је идеја пола посла, али је друга половина најчешће везана за новац, па од посла не буде ништа. До сада им је финансијску подршку кроз бесповратне зајмове давао само Фонд за иновације, и то из средстава Европске уније. Од наредне године требало би да буде другачије.

У буџету су одвојене четири милијарде динара с којима ће Влада покушати да привуче велике приватне фондове који би улагали у развој иновација.

Стручњаци кажу да то доводи до повећања конкурентности, раста бруто домаћег производа и запошљавања.

Уз помоћ Фонда за иновациону делатност, који је основан је пре две године, донацијом Европске Уније финансира се 40 од 500 пријављених пројеката.

"Имамо идеје, наше компаније јесу иновативне, али је проблем био недостатак средстава. Кроз рад фонда за иновациону делатност показали смо да и тај проблем може да се реши", каже Љиљана Кундаковић из Фонда за иновациону делатност.

Држава мора да подстиче иновације ако жели економски развој. По улагањима су неприкосновене Сједињене Америчке Државе. Њихов модел прекопирале су Финска и Израел и за неколико деценија потпуно промениле слику својих економија.

Некадашњи директор Финског иновационог фонда Јорма Рути прича да је Финској била потребна читава деценија да би се са економије базиране на природним ресурсима пребацила на економију знања.

"Повећали смо инвестиције у истраживање и развој са један на четири одсто. Две трећине тих средстава су приватни фондови. Државни новац више одлази на универзитете, истраживачке центре, институције", објашњава Рути.

Тај модел намерава да примени и српска Влада - да држава буде суинвеститор приватним фондовима тако што ће додати 20 до 40 одсто на њихов капитал, а приватни инвеститор ће одлучивати у коју компанију ће уложити новац за развој иновација.

"Пошто држава обезбеђује четири милијарде динара очекујемо да ће укупна средства доступна за инвестиције у такве компаније бити око 100 милиона евра у 2014. години. Већ у јануару, фебруару планирамо прве јавне позиве инвеститорима за учешће у том програму", каже министар привреде Саша Радуловић.

Према његовим речима, заинтересованих има, а први фондови биће основани у марту или априлу. Пре тога, треба направити спискове иновативних пројеката којима је потребно финансирање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи