Колико кошта имати имовину?

Приходи локалних самоуправа требало би осетније да буду повећани од првог јануара захваљуући новом обрачуну пореза на имовину. Порез на имовину биће већи од 20 до чак 170 одсто, показују процене. Општине проналазе различите начине да дођу до решења које је прихватљиво за све.

Мање новца из републичког буџета, укудање фирмарина, нижи порез на зараде, а од Нове године и укидање накнаде за коришћење грађевинског земљишта допринели су да општине све више брину како ће пунити локалне касе. Нови обрачун пореза на имовину који ће се примењивати од првог јануара, требало би осетније да повећа локалне приходе.

На висину пореза највише ће утицати нове основице, утврђене по критеријуму тржишне вредности некретнина. Према грубим проценама, порез на имовину грађана биће већи од 20 до чак 170 одсто.

Закон је прописао да стопа не може бити већа од 0,4 чиме је онемогућио општине да захватају онолико средстава колико им треба и да грађани плаћају онолико колико могу.

Општинарима је остало да нађу прихватљиво решење, а на располагању имају основице, зонирање, и избор пореске стопе. Привремена власт у престоници каже, да је у кратком року морала да донесе крупне одлуке. Најважнија од њих је ограничења скока пореске стопе.

"Да ли ће бити неких проблема и нелогичности, верујем да ће бити. Али ако их буде, ту смо да поправљамо и исправљамо ствар", каже члан привременог већа у Београду Небојша Човић.

У Београду и Крагујевцу пореско задужење биће веће до 80 одсто, у Нишу 25, а у Ужицу 15 одсто.

Одлуке о стопи и повећању основице су донете, на локалним порезницима је да обрачунају задужења, због тога надлежни тврде да су процене грубе, укључујући и ону о повећању пореза за екстра зону у Новом Саду за чак 170 одсто.

Како смањити задужење?

Олакшице могу смањити пореско задужење до 40 уместо ранијих 70 одсто.

"Морате заиста да водите рачуна о томе колико су грађани Ниша у ситуацији да плаћају неке енормно високе порезе", каже градоначелник Ниша Зоран Перишић.

"Повећали смо за једну зону, имамо једну екстра зону и још четири зоне. Остало је све у складу са законом, закон је ту потпуно јасан", објашњава градоначелник Ужица Саша Милошевић.

Члан Градског већа Крагујевца Добрица Миловановић истиче да у том граду нису прављене нове зоне.

"За стамбене јединице смо имали категоризацију и у том смислу је повећање од 40 до 80 одсто", каже Миловановић.

Пореске сновице су због цена некретнина, највише скочиле у туристичким местима, али има и оних који су то избегли захваљујући, повећању броја оних које ће опорезовати.

Председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић каже је увршћено још 5.000 нових обвезника за плаћање пореза и да захваљујући томе нису морали да повећавају основице.

Процењује се да је ван домашаја порезника и даље свака пета кућа у Србији, али и 15 одсто пословног простора. Због тога би локалне власти далеко више труда требало да уложе у откривање оних који порез уопште не плаћају.  

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи