Радуловић: СИЕПА ће бити угашена

Агенција за привлачење страних инвестиција и промоцију извоза СИЕПА биће угашена, најавио министар привреде Саша Радуловић и рекао да у 2014. години инвеститори неће добијати подстицаје из буџета за отварање нових радних места. СИЕПА саопштила да ће о њеној судбини одлучивати Влада, а не Радуловић.

Министар привреде Србије Саша Радуловић најавио је да ће Агенција за привлачење страних инвестиција и промоцију извоза СИЕПА бити угашена и да у 2014. години инвеститори неће добијати подстицаје из буџета за отварање нових радних места.

"Анализом рада агенција утврђено је да две не испуњавају своју улогу - СИЕПА и Агенција за лиценцирање стечајних управника", рекао је Радуловић на редовној месечној конференцији за новинаре.

Он је објаснио да ће послове које је до сада радила СИЕПА обављати посебан сектор у Министарству привреде који ће "коштати пет пута мање".

Агенција за лиценцирање стечајних управника биће угашена новим Законом о стечају, који предвиђа оснивање Коморе стечајних управника.

У буџету за 2014. годину, према Радуловићевим речима, подстицаји које су до сада добијали домаћи и страни инвеститори за отварање нових радних места нису предвиђени, већ само субвенције за раније преузете обавезе.

Укупни износ планираних субвенција је 8,3 милијарде динара, од чега је пет милијарди за преузете обавезе за отварање радних места, 2,1 милијарду је за "Фијатову" фабрику у Крагујевцу и 1,2 милијаде за новоосновану авио-компанију "Ер Србија".

Радуловић је рекао да ће Агенција за приватизацију наставити да ради и добиће нова овлашћења, а да се још разматра како ће Фонд за развој даље радити.

Од идуће године ће почети да ради гарантни фонд, из којег ће држава пословним банкама давати гаранције за кредите привреди.

Планирани износ државних гранција је 12 милијарди динара, на основу којих се очекују укупни кредити од 400 до 500 милиона евра.

У буџету Министарства привреде предвиђено је оснивање Транзиционог фонда који ће располагати са 20 милијарди динара за исплату плата радницима у предузећима у реструктурирању. Тај фонд ће, како је Радуловић истакао, расходе намиривати из продајне цене тих предузећа.

Министар привреде је најавио и оснивање заједничког фонда са инвеститорима из којег ће се финансирати иновације и информациона технологија. За те намене је у буџету предвиђено четири милијарде динара.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи