Дачић: Србија као магнет за инвеститоре

Влада ће се свим силама трудити да створи нову и бољу позицију Србије у свету и заустави економски суноврат, изјавио Ивица Дачић. Време је да магнет за привлачење инвестиција почне да делује, каже Дачић. Шеф мисије ММФ-а у Београду оцењује да су економске мере Владе Србије корак у добром правцу и да је кључно да буду и остварене.

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да ће се актуелна влада свим силама трудити да њени најважнији задаци буду улазак у Европску унију, прављење нове и боље позиције у свету и заустављање економског суноврата.

Дачић је на 13. економском самиту Србије у хотелу "Метропол" нагласио да немамо времена за одлагање и да се ова влада суочила са веома тешким проблемима, које није хтела да остави са стране као неке претходне владе, јер можда, како је рекао, нека следећа влада неће имати о чему да одлучује.

Премијер је изјавио да је време да у Србији магнет за привлачење инвестиција почне да делује и изразио спремност Владе да Србију коначно постави на здраве основе.

Истакао је да је у Влади Србије направљен договор да се преиспитају сва најављена задуживања и да је приоритет заустављање спирале која стално повећава задуживање и буџетски дефицит, а не подиже ниво индустријске производње.

"Србија је добро место за инвестиције, Србија је стабилна, има добре односе са суседима, не прети јој дестабилизација ни у политичком, ни у економском, ни у безбедносном смислу", истакао је Дачић.

Упозорио је да је због високог нивоа буџетског дефицита, задужености и константног пада БДП-а јасно да, ако се не предузму опште мере, може бити угрожена финансијска и свеукупна стабилност земље и да може доћи до процеса "које нико неће моћи да контролише".

Премијер Србије је оценио да су нове економске мере Владе Србије предуслов за заустављање економског суноврата.

"Без поправљања слике о Србији и без јаке Србије у међународном оквиру, нећемо моћи да остваримо ниједан од циљева", навео је Дачић.

Прецизирајући циљеве, Дачић је навео да је за што бржи улазак у ЕУ неопходно да се наставе унутрашње реформе и примена Бриселског споразума. "То ствара тешкоће у функционисању државе и ствара проблеме са ликвидношћу", указао је српски премијер истичући да је у протеклим годинама највећи пад активности забележен у реалном сектору, односно индустријској производњи.

Прећи с папира на конкретне пројекте 

Премијер је рекао да је Србија отворена за стране инвеститоре, али и за домаће, и позвао учеснике конференције да се "пређе са папира на конкретне пројекте".

"Имамо на стотине меморандума и протокола које смо потписали, ајде да реализујемо барем један, да не потписујемо ниједан нови док барем један не реализујемо", рекао је Дачић.

Као илустрацију могућности Србије, Дачић је пренео шта му је својевремено рекао потпредседник САД Џозеф Бајден: "Када добијете датум за преговоре са ЕУ, са позицијом коју сада имате, бићете магнет за инвестиције."

Говорећи о финансијским и економским проблемима с којима се земља суочава, премијер је указао на то да је навећи проблем незапосленост, будући да је стопа незапослености 23 одсто, а посебно је код младих висок проценат незапослености, виши од 50 одсто.

Дачић је истакао да Србија има 65 одсто БДП-а у поређењу с 1989. годином, да је стопа задужености од око 60 одсто БДП-а, да је драстично порасла стопа незапослености, као и број издржаваних лица који се приближава броју радно активних.

Осим Дачића, форуму су присуствовали министар привреде Саша Радуловић, министар без портфеља задужен за европске интеграције Бранко Ружић, председник Републике Српске Милорад Додик, као и бројни економисти и страни амбасадори.

Ким: Мере Владе корак у добром смеру

Стални представник ММФ-а у Србији Даехаенг Ким оценио је да су најављене мере Владе Србије веома добар корак у правом смеру, али је истакао да је од кључног значаја да оне буду и реализоване.

Према његовим речима, за Србију је од суштинског значаја смањење јавне потрошње, јер су издвајања из буџета за пензије и социјална давања висока у поређењу с другим земљама у транзицији, и да су због тога битне пензијска реформа и реформа јавне управе, школства и здравства.

Члан Фискалног савета Србије Никола Алтипармаков оценио је да јавна потрошња по глави становника у Србији није висока, али да има велико учешће у бруто домаћем производу (БДП).

Он је рекао да приоритет не би требало да буде смањење јавне потрошње већ повећање БДП-а, и додао да је кључ макроекономске стабилности Србије у реидустријализацији и да у том процесу треба бити обазрив.

Министар привреде Саша Радуловић поручио је да Влада Србије има прилику да окрене нови лист, да на другачији начин приступи проблемима српске привреде и посвети се њеном развоју.

Радуловић је рекао да су јавна предузећа "крварила новац" протеклих година, што је земљу довело у изузетно тешку позицију.

Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је за Републику Српску веома важна интензивна сарадња са Србијом, која јој је и највећи партнер у економији.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи