Читај ми!

Помоћ државе за напредак пољопривреде

Србија има шансе да постане пољопривредни гигант, али не користи довољно своје потенцијале. Неопходна су већа улагања и нова технологија, због чега пољопривредници очекују помоћ државе.

На отварању 80. Сајма пољопривреде у Новом Саду премијер Ивица Дачић рекао је да Србија има шансе да постане пољопривредни гигант. Могућности за повећање производње и извоза има, али то захтева већа улагања и нове технологије.

Пољопривредни произвођачи кажу да је у Србији једнако тешко и произвести и продати робу.

Произвођач свиња Мирослав Мех сматра да је основни проблем то што произведеног товљеника не зна коме да продате и по којој цени, јер цену диктирају кланичари.

Да би се роба продавала потребно је обезбедити и сертификате, додаје Мех.

Пољопривредни произвођач Мирјана Хејмон напомиње да јој је потребна финансијска помоћ за ХАСАП, да би даље конкурисала за најбољи стандард у Војводини, а онда и за извоз.

Проблем је и што многи пољопривредници користе механизацију стару по 30 и више година.

Милорад Павловић из ИМТ-а каже да је то предузеће продало 460 хиљада трактора у претходном периоду, а да се сада ради на томе да земљорадници промене своје пољопривредне машине, уз помоћ државних кредита и субвенција.

Србија има предуслове да буде гигант у производњи хране, али потенцијале не користи довољно, рекао је отварајући сајам премијер Ивица Дачић.

Највећи проблем је што више извозимо сировине, а мање готове производе и што производња у Србији и даље зависи од климе.

Због тога ће у наредном периоду држава учинити све да помогне произвођачима да уведу нове технологије. У прилог томе иде и почетак исплате субвенција.

Министар пољопривреде Горан Кнежевић наводи да је почела исплата најновије субвенције од 6.000 динара по хектару, упркос техничким проблемима.

Кнежевић прецизира да је исплаћено преко милијарду и по динара субвенција и подсећа да се спроводе све мере усвојене у фебруару кроз Закон о подстицајима.

На сајму пољопривреде има више од 1.500 излагача из 60 земаља. Земља партнер ове године је Хрватска, која ускоро постаје пуноправна чланица ЕУ.

Министар пољопривреде Хрватске Тихомир Јаковина очекује "да ће хрватске фирме бити те које ће заједно са партнерима из Србије пласирати заједничке пројекте и производе на тржиште ЕУ и треће земље".

Да би пољопривредници из Србије могли равноправно да се такмиче са осталим произвођачима на светском тржишту потребно је да осавремене своју производњу, да смање трошкове и повећају приносе. Воља за унапређењем им не недостаје, али је проблем што за то немају довољно новца. Због чега и очекују велику помоћ и подршку државе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи