Читај ми!

Шта кочи српски извоз јабука

Ове сезоне, увоз јабука из Србије у Русију смањен је за више од два и по пута. Почетком марта говорило се и о томе да би Русија могла да заустави увоз јер су у јабукама открили висок ниво пестицида. У Привредној комори тврде да спорне јабуке потичу од нелегалног увоза из Македоније, а разлог смањеног извоза је и домаћа, локална висока цена.

Извоз воћа за Русију свакако је добар пример и мотив за наше пољопривреднике. Ипак, ове сезоне, увоз јабука из Србије у Русију смањен је за више од два и по пута. Почетком марта говорило се и о томе да би Русија могла да заустави увоз јер су у јабукама открили висок ниво пестицида. У Привредној комори тврде да спорне јабуке потичу од нелегалног увоза из Македоније.

Руски премијер Дмитриј Медведев својевремено је поручио трговцима да увоз пољопривредних производа није увек прихватљив ни по цени ни по квалитету и да су неке испоруке опасне по здравље због високе количине пестицида и нитрата. Тада је споменуо јабуке из Пољске и Србије.

Директор Представништва ПКС у Москви Радојица Сретеновић каже да је разлог смањеног извоза српских јабука у Руску Федерацију пре свега домаћа, локална висока цена.

"То је проузроковало повећање реекспорта јабука, нелегалног реекспорта из Македоније и то је један од основних разлога и појаве пестицида јабука у Русији, која је уочена у неким количинама, око 60 тона", каже Сретеновић. 

У Министарству спољне и унутрашње трговине кажу да руско Министарство пољопривреде никада званично није тврдило да наше јабуке имају висок ниво пестицида, и да је договорена појачана сарадња фитосанитарних експерата две земље.

Током званичног састанка са делегацијом Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Србије, у марту у Москви, главни инспектор Министарства пољопривреде Русије истакао је да су сви пољопривредни производи који се увозе из Србије, одговарајућег квалитета, наводи српско министарство.

То потврђују и у Министарству пољопривреде Србије. Овогодишње анализе узоркованих јабука код произвођача и складиштара показују да је ниво пестицида у складу са правилником. Од 20 највећих извозника воћа у Русију, Србија заузима 17. место.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи