Читај ми!

Јефтинији кредит отплаћује скупљи

Србија отплатила половину дуга Лондонском клубу поверилаца од око 400 милиона долара. На тај начин ће се уштедети више од милијарду динара на рачун камате. Док из Владе најављују смањења јавног дуга од идуће године, економисти упозоравају да је темпо задуживања узнемирујући и далеко изнад подношљиве границе.

Половина дуга коју Србија има према Лондонском клубу поверилаца превремено је отплаћена. Тако ће се уштедети више од милијарду динара на рачун камате.

Као што то раде грађани, тако је и Влада одлучила да се задужи по нижој камати да би рефинансирала и отплатила скупљи кредит. На тај начин је преполовљен дуг Лондонском клубу поверилаца.

"Управо на тај начин, само у овој години, Република ће само на име камате уштедети скоро 1,1 милијарду динара, и то је показатељ да је борба за сваки динар јако битна", каже државни секретар у Министарству финансија Александар Љубић.

Љубић је истакао да се Србија данас повољније задужује на тржишту да би репрограмирала неке историјске дугове који су били неповољни.

"То није ново задужење, већ је део програма који ми спроводимо сходно савременом буџету. Ми данас можемо да потрошимо само оно што имамо", истиче Љубић.

Предуго чекање на инвестиције 

Економисти наводе да су такви потези тактички добри, али не и довољни да би се јавни дуг смањио.

"Треба водити рачуна о висини и темпу задуживања земље. Ово задуживање је ипак посебна врста јер је оно наменско, усмерено на отплату раније преузетих обавеза", објашњава професор Хасан Ханић из Београдске банкарске академије.

Јавни дуг прешао је 19 милијарди евра. То је више од половине оног што Србија произведе за годину дана. У последњих годину дана растао је 151 евро у секунди.

Уредница Магазина Бизнис Радојка Николић наглашава да би било добро да почну да стижу велике инвестиције које се дуго најављују. 

"То су износи који иду од неколико стотина милиона долара до неколико милијарди, међутим од тога за сада нема ништа, или нешто ситно стигне, неких десетак, двадесетак милиона и то са субвенцијама које даје држава", каже Радојка Николић.

Како је истакла, то је све минимално у односу на оно што је потребно да би започео привредни опоравак и да би престало задуживање.  

Влада је стратегијом предвидела значајније смањење јавног дуга од идуће године. У међувремену, нових кредита ће бити, па је тако стигла вест да је Светска банка одобрила зајам од 100 милиона долара за побољшање путне инфраструктуре у Србији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи