Читај ми!

Има ли решења за ненаплативе кредите?

Свако четврто предузеће у Србији касни са отплатом кредита, а укупан износ ненаплативих кредита достигао три милијарде евра. Са отплатом кредита касне и грађани, иако мање него привредници, њихов број је све већи.

Предузећа у Србији тешко отплаћују кредите, па су и кашњења све чешћа, а износ ненаплативих кредитра достигао је три милијареде евра. Иако грађани дугују мање него предузећа, број оних који касне са отплатом кредита расте.

Рефинансирање, продужење рока отплате и трговина дуговањима за сада су једини начини да се фирме поново поставе на ноге, а дугорочно решење је у инвестицијама и покретању привреде.

Бројке о дуговањима су неумољиве и у поређењу са регионом рекордне: три милијарде евра износе ненаплативи кредити привредника.

Чак 19.000 предузећа и 16.000 предузетника у Србији дуже од три месеца не намирује своје рате, па су их банке сврстале у најгоре дужнике. Те фирме се углавном баве грађевином, трговином и прерађивачком индустријом.

Бранислава Жуњић из Привредне комора Србије каже да рефинансирање дугова иде тешко.

"Први корак који привредници који имају тешкоће треба да учине јесте да се јаве банци и заједно размотре могућности отплате дуга", каже Жуњић.

Председник Извршног одбора Комерцијалне банке Ивица Смолић каже да ни убудуће не треба очекивати чаробни штапић којим би се у једном потезу помогло свима који дугују.

Професор Факултета за економију, финансије и администрацију Небојша Савић сматра да проблем треба да се решава од случаја до случаја и наводи да је као једну од могућности за решење проблема, Народна банка од ове године омогућила трговину дуговањима, али за сада нема података о заинтерсованости фирми.

Има наговештаја да би камате и на динарске и на кредите у еврима до краја године могле да буду ниже, под услвом - политичке и економске стабилности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи