Читај ми!

Дуговања за струју 100 милијарди динара

Репрограмирано седам од око 100 милијарди динара, колико грађани и привреда дугују за струју. Акција "Без камате на рате" завршена, ЕПС повећао број екипа за искључење струје неплатишама.

Од 600 хиљада дужника само 20 одсто склопило је Споразум са ЕПС-ом о отплати седам милијарди динара дуга за струју.Међутим, привреда и грађани и даље дугују око 100 милијарди динара. ЕПС зато највљује да ће одмах после празника убрзати искључења. 

Електропривреда Србије (ЕПС) објавила је да је с потрошачима склопила споразуме о репрограму седам милијарди динара дуга за струју и најавила да ће појачати искључења нередовних платиша.

У ЕПС-у кажу да су преостала дуговања око 100 милијарди динара, од чега по половину дугују домаћинства и привреда.

ЕПС је навео да је у оквиру акције отписа камата на дуговања за струју уз отплату дуга на рате, која је трајала од 1. марта до 25. априла, укупно склопљено 110.000 споразама о репрограму дуга, од тога по пола са домаћинствима и привредом.

Репрограмирано је по 3,5 милијарди динара дуга привреди и становништву, рекли су у ЕПС-у и додали да је отпуст камате износио 1,3 милијарде динара, од чега 680 милиона привреди и 650 милиона становништву.

Акција је трајала два месеца, што је био довољан рок да сви који желе потпишу споразум, тако да неће бити настављена, рекли су у ЕПС-у.

Жељко Марковић из ЕПС-а каже да је Електропривреда Србије донела "оперативни план искључења и по том плану искључења ће кренути одмах по празнику и биће интензивирана". То значи да ће се ангажовати више екипа на тим искључењима, каже Марковић.

Тамара Утвић из Електросрбије Краљево каже да ће се активности интензивирати почетком маја. "Сви који су имали могућност у марту и априлу, а нису то учинили склапајући репрограм бићемо приморани да им обусртавимо електричну енергију", рекла је Увтић.

Најбољи одзив у ЕПС-овој акцији Без камате на рате био је на подручју електродистриубуција Београд и Електросрбије Краљево. Грађани различито реагују: неки су тако успели да се реше старог дуга али већини ни то није помогло.

У ЕПС- у кажу да ће струју прво обустављати онима са дугом око 100 хиљада динара којих није мало. Како би избегли маказе имају још једну могућност али уз ригорозније услове.

Предвиђено је интензивирање искључења са повећаним бројем екипа који у наредним данима излазе на терен, а искључења ће се одвијати по критеријуму највећег дуга у опадајућем редоследу.

"Грађанима остаје сад она стална могућност која је била раније: Да се склопи један протокол о плаћању дуга на само четири рате од чега би прва морала да буде половина дуга а остатак да се плати на три једнаке рате", каже Марковић.

У току је и активирање социјалне енергетске карте. Тако да ће, овога пута, искључења заобићи насиромашнија домаћинства.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи