Читај ми!

Немачки инвеститори верују у Србију

Од укупног броја немачких предузећа која послују на српском тржишту, 88 одсто би поново инвестирало у Србију, саопштило Немачко-српско привредно удружење.

Око 88 одсто немачких предузећа која послују на српском тржишту поново би улагало у Србију, показује анкета Немачко-српског привредног удружења.

Председник Борда директора Немачко-српског привредног удрузжења Роналд Селигер наглашава да то потврђује да је Србија и даље атрактивна за улагање немачких предузећа.

Наводи се да се Србија према резулатима анкете налази испред за немачку привреду традиционално важних тржишта, као што су Чешка, Румунија, Бугарска, Хрватска, Мађарска и Словенија.

"Код процене српске привреде за текућу годину поново се показује да немачка предузећа верују у Србију. Велики број предузећа желе и даље да инвестирају, да отварају нова радна места и истовремено очекују већи пословни промет, већу добит и профит од извоза", каже Селигер.

Како је навео, укупно 39 одсто анкетираних оцењује тренутно стање свог предузећа као добро, 55 одсто као просечно, а само шест одсто тврди да се њихова фирма налази у тешкој економској ситуацији.

Када су у питању овогодишња позитивна очекивања сопственог предузећа у односу на претходну годину, 53 одсто анкетираних очекује побољшање у пословању фирме, 39 одсто очекује стабилну и непромењену позицију свог предузећа, осам одсто очекује тежу привреду ситуацију у 2013. години.

При оцени нових инвестиција и додатног запошљавања радника 37 одсто предузећа планира да повећа своје инвестиције у 2013. години, док ће 39 одсто њих запослити нове раднике.

Више од половине анкетираних предузећа сматра да ће извоз ове године бити непромењен, док друга половина очекује раст, што према оцени Селингера значи да немачка предузећа могу бити значајан извозник из Србије.

Немачка предузећа оцењивала су и општу привредну ситуацију у Србији и око 79 одсто предузећа сматра да је ситуација у Србији лоша, а 21 одсто очекује побољшање у 2013. години.

Највећи недостаци односе се на ефикасност јавне управе, борбу против корупције и организованог криминала, дисциплина у плаћању привреде и правној сигурности.

Поменути фактори и побољшана правна сигурност предуслови су, како је оцењено, за придобијање нових немачких инвеститора у Србији, нарочито међу малим и средњим предузећима.

Позитивно су оцењени кадрови и тржиште рада, квалификција и мотивација радника, укупно академско образовање, продуктивност и доступност квалификованих радника и трошкови рада.

Директор Делегације немачке привреде у Србији Михаел Шмит рекао је да је у анкети учествовало 66 немачких компанија које послују у Србији, од чега је 44 одсто из услужних делатности, 32 одсто из производње, 18 одсто трговине и шест одсто грађевине.

Анкету о пословном окружењу и инвестиционом потенцијалу у Србији спровело је Немачко-српско привредно удружење од 1. фебруара до 3. марта ове године.

У Србији послује 370 немачких предузећа, запошљавају преко 25.000 радника, а уложили су укупно преко две милијарде евра.

Робна размена је у 2012. години била 2,5 милијарди евра, што је 6,5 одсто више него у 2011. години.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи