Читај ми!

За опоравак потребна пуна брзина

Три групе земаља - стагнирајућа Европа и Јапан, успорене САД и брзорастуће земље у успону, крећу се различитим брзинама и то није најздравији начин опоравка који можемо замислити, каже Кристин Лагард. Оно што нам је потребно је кретање глобалне привреде у пуној брзини, објаснила је директорка ММФ-а.

Сама монетарна политика није довољна за враћање поверења у посрнулу глобалну привреду, оценили су учесници пролећног заседања Међународног монетарног фонда и Светске банке, које се одржава у Вашингтону.

Све су гласнији позиви да земље ублаже строге програме штедње и да гувернери централних банака буду опрезнији приликом упумпавања новца у финансијски систем.

Пета је година како је избила светска финансијска криза, а још трају покушаји да из ње изађемо. Једини покретач за привредни раст и отварање радних места није пласман свежег новца, сагласни су финансијски експерти, већ су неопходни прави планови постепеног смањења буџета и структурне реформе.

"Сада имамо тробрзински опоравак у највећим светским економијама - стагнирајућој Европи и Јапану, успореним Сједињеним Америчким Државама, и брзорастућим земљама у успону", рекла је извршна директорка ММФ-а Кристин Лагард.

Према њеним речима, те три групе земаља се крећу различитим брзинама и то није најздравији начин опоравка који можемо замислити. "Оно што нам је потребно је кретање глобалне привреде у пуној брзини", каже Кристин Лагард. 

Због неуједначеног и слабог привредног раста, од централних банака у развијеним државма очекује се да наставе да воде лабаву монетарну политику и да се суздрже од конкурентских девалвација валута и било којег облика протекционизма.

У супротном на удару би биле мале економије и сиромашне земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи