Лакше и брже до грађевинских дозвола

Влада Србије ће током ове седмице основати канцеларију за брзе одговоре, која би требало да олакша и убрза издавање грађевинских дозвола, најавио Млађан Динкић. Системско решење само са променама Закона о планирању и изградњи, рекао Динкић и подсетио да је јавно позвао и НАЛЕД, УСАИД да дају предлог таквог закона.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић најавио је да ће Влада Србије ове седмице основати канцеларију за брзе одговоре, која би требало да олакша и убрза издавање грађевинских дозвола.

"Влада апсолутно препознаје јако лошу ситуацију и велику бирократију у издавању грађевинских дозвола. Ми ћемо већ ове недеље донети одлуку која ће можда ад хок неке ствари поправити, а то је оснивање канцеларије за брзе одговоре", рекао је Динкић на представљање новог Управног одбора Националне алијансе за локални економски развој
(НАЛЕД).

Динкић је истакао да ће рад канцеларије за брзе одговоре бити пре свега усмерен на скраћивање рокова за одобравање одређених грађевинских дозвола и пороцедура везаних за катастар и за земљиште.

Према његовим речима, канцеларија може неке ствари да поправи "ад хок", али како је истакао, системско решење може доћи само са променама Закона о планирању и изградњи.
Динкић је подсетио да је јавно позвао и НАЛЕД, УСАИД и друге да дају предлог таквог закона и истакао да је обавештен да је у току израда његове радне верзије, на којој раде привредници.

"Желимо да нам привреда да закон о планирању и изградњи који би био дебирократизован и који би имао једноставне процедуре, а надам се да би у радној верзији могли да га добијемо до половине лета", рекао је министар финансија и привреде.

Динкић је рекао да ће реформа радног законодавства бити тема мајских разговора са Медјународним монетарним фондом, додајући да закон о раду бити мењан тако да обезбеди већу флексибилност.

Динкић је истакао да ће поправљању привредног окружења знатно допринети и укидање већег броја уплатница и извештаја које предузеће подносе Пореској управи и прелазак на елетронску
комуникацију.

Навео је да сада просечна фирма месецно Пореској управи подноси 50 рачуна и 20 извештаја и најавио да ће то бити укинути, па ће се од 1. јануара 2014. године електронски подности само један уплатни рачун и један докумет за извештавање.

Тај систем ће пробно почети да ради од 1. октобра, додао је он.

Динкић је подсетио да ће од половине наредне године Ппреска управа у потпуности прећи на екетронско комуницирање са привредом.

Досадашњи председник Управног одбора НАЛЕД-а Владимир Чупић оценио је да чланови новог управног одбора треба да се изборе да НАЛЕД постане неизбежан саговорник влади и државним инстутицијама на побољшању привредног окружења.

Он је рекао да је задовољан радом досадасњег управног одбора и подестио да је многе предлоге НАЛЕД-а влада прихватила, као што је укудање парафискалних намета.

Чупић је рекао да је пред Србијом велики број реформи које би требало што пре спровести, међу којима су реформа радног законодавства, скраћиваје издавања грађевинских дозвола.

За нове чланове Управног одбора НАЛЕД-а изабрани су директор "Месер техногаса" Ернст Боде, генерални директор компоније "Књаз Милош" Михајло Јанковић, генерални диркетор "Бамбија" Мирослав Милетић, генерални директор Кока-коле Рамон Вајдингер, диркетор фирме Асеко СЕЕ Владан Атанасијевић.

Нови чланови који представљају локалну самоправу су градоначелници Крушевца и Сомбора Братислав Гашић и Немања Делић, председник Општине Пирот Владан Васић и извршни директор невладине организације Пексим фондација Ана Брнабић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи