Одобрена продаја Телекома Косова

Косовска влада одобрила продају 75 одсто акција "Телекома Косова" компанији "Аxос ГМБХ". Већина радника "Телекома Косова" снажно се противи приватизацији. Аљбин Курти затражио да се објаве сва имена акционара.

Косовска влада је одобрила продају 75 одсто акција "Телекома Косова", за шта је немачка компанија "Аxос ГМБХ", у конзорцијуму са америчком "Најафи Компаниес" и технологијом "Бритиш Телеком", понудила највишу цену од 277 милиона евра, сазнаје РТС.

Понуде за продају "Телекома Косова" отворене су званично прошле недеље. Две компаније су се надметале. Конзорцијум "Аxос - Најафи" и "Компанија М1 Интернатионал", која је понудила 150 милиона евра. У понуди немачко - америчког конзорцијума стоји понуда од 277 милиона евра, али под условом да се 35 милиона врати новим акционарима.

Георги Димитров из Конзорцијума "Аxос-Најафи" рекао је након отварања тендера да је задовољан и да чека и званично одобрење Владе.

Већина радника "Телекома Косова" снажно се противи приватизацији, а на недавном протесту који је организован против корупције захтевала се и оставка министра за економски развој Бесима Бећаја.

У дану када је влада одобрила продају "Телекома Косова" лидер опозиционог покрета "Самоопредељење" Аљбин Курти је затражио је од премијера Хашима Тачија, а и министра Бесима Бећаја, да јавно објаве сва имена акционара који су купили Телеком Косова.

У писму медијима Курти наводи да је компанија "Аxос-Најафи" веома сумњива.

Курти истиче да је ова продаја противзаконита, нелегитимна и врло штетна, те да према подацима у Ханделсрегистер-у (еквивалент Агенцији за регистрацију бизниса на Косову) АXОС за себе тврди да саветује разне компаније где треба да инвестирају.

"Дакле, не купују Телеком компаније специјализоване за ову област (телекомуникације), већ нетранспарентни фондови за које се не зна позадина. Из извора који ми се није представио, добио сам информацију да у склопу понуђених средстава којим менаџира АXОС доста акција имају и домаће (косовске) компаније које су повезане са политичарима на Косову, укључујући и компанију 'Зхогулли' која је финансијер Демокатске партије Косова, блиска премијеру Хасиму Тачију, и редовни победник на тендерима у КЕК-у", наводи Курти.

Исти извор је Куртију пренео да путем ове приватизације Телекома, Тачи намерава да узме учешће у куповини компаније која је профитабилна, као што је "Телеком Косова", како би се и надаље богатио и да опере милионе еура зарађене преко корупције на Косову после рата.

"Дакле, тражим од премијера Хашима Тачија и министра Економског развоја Бесима Бећаја да јавно објаве све учеснике И акционаре у куповини Телекома Косова под менаджерством компаније АXОС и да одстрани сваку сумњу везану за ову информацију коју сам добио", навео је Курти.

Очекивања су била да ће "Телеком Косова" бити продат најмање за 300 милиона евра.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи