Читај ми!

Колико треба да буде тешка векна хлеба?

Национална организација потрошача Србије тражи забрану продаје белог хлеба од 450 грама. Министарство трговине одговара да продаја хлеба лакшег од 500 грама није кршење уредбе.

Организација НОПС захтева да се забрани продаја белог хлеба од 450 грама јер је прописано да у промету не сме да буде хлеб који је лакши од 500 грама.

НОПС је указао да све више трговаца на паковање хлеба не ставља декларацију и упутио је захтев Министарству пољопривреде да уради ванредну контролу хлеба у свим трговинама и пекарама и казни оне који крше закон.

Из Министарства трговине саопштено је агенцији Бета да продаја хлеба од брашна типа 500 са мање од 500 грама није кршење Уредбе о обавезној производњи и промету хлеба.

По Уредби о обавезној производњи и промету хлеба од брашна типа Т-500, произвођачи хлеба су у обавези да произведу и ставе у промет хлеб од брашна Т-500 у колицини од најмање 40 одсто од дневне производње свих врста хлеба и да цена те векне не сме бити већа од 48,5 динара.

"Остатак производње није обухваћен никаквим уредбама, тако да је могуће да се у малопродаји појави хлеб од исте врсте брашна, а мање грама", наводе у Министарству трговине и истичу да с обзиром да тај део производње није обухваћен поменутом уредбом, нема ни основа за контролу.

Пекари: Нема кршења уредбе

Председник Уније пекара Србије Зоран Пралица изјавио је агенцији Бета да се Уредбом пекари обавезују да најмање 40 одсто дневне производње свих врста хлеба буде хлеб "сава" од 500 грама, чија је цена ограничена на 48,5 динара и да продајом хлеба мање тежине нема повреде те уредбе.

Пекари, како је рекао, да би задовољили потребе потрошача најчешће нуде и до 70 одсто најјефтнијег хлеба у укупној понуди.

Пралица је рекао да треба казнити оне који погрешно декларишу производ и, на пример, наводе да је хлеб од 500 грама, а у ствари је мање тежине.

Трговински ланац "Делез" саопштио је да је почео да продаје бели хлеб "сава дон дон" од 450 грама по цени 36,99 динара, али да се у њиховим објектима у прописаним количинама продаје и хлеб "сава" од 500 грама, чија је цена ограничена на 48,5 динара.

Делез је објаснио да је потрошачима понудио хлеб која по грамажи и карактеристикама више одговара просечном потрошачу, а то је бели хлеб "сава дон дон".

"Никако нисмо желели да на било који начин обмањујемо потрошаче, што се види и из прерачуна цена хлеба - за 500 грама бели хлеб 'сава дон дон' коштао би 41,10 динара, а полубели хлеб 'дунав' 39,99 динара. Ово је значајно мање од цене хлеба који је под Уредбом", наводи се у саопштењу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи