Читај ми!

Динкић: Италија главно извозно тржиште

На скупу привредника из Србије и Италије одржаном у Београду, министар финансија и привреде Млађан Динкић истакао је да је Италија један од главних спољнотрговинских партнера Србије и да очекује да ће ове године Италија бити наше главно извозно тржиште.

Министар финансија и привреде Србије Млађан Динкић изјавио је да ће обрт италијанских компанија у Србији у 2013. години износити четири милијарде евра, што је двоструко више него прошле године. Према очекивању Динкића, Италија ће ове године бити за Србију главно извозно тржиште.

Динкић је на скупу привредника из Италије и Србије у Београду подсетио да у Србији послује 500 компанија из Италије, које запошљавају више од 20.000 људи.

Он је позвао италијанске привреднике да улажу у Србији, пре свега, у области енергетике, инфраструктуре, пољопривреде и прехрамбене индустрије.

Укупна робна размена Србије и Италије прошле године била је око 2,4 милијарде евра, од чега је извоз из Италије у Србију био 1,4 милијарде, а извоз из Србије на италијанско тржиште 930 милиона евра. Италија је била на другом месту на листи спољнотрговинских партнера Србије, а на трећем по извозу из Србије.

У прва два месеца 2013. Србија има суфицит у размени са Италијом, а Динкић је рекао да очекује да ће се то одржати до краја године, или ће бар бити уравнотежена трговинска размена.

Он је подсетио да су до сада италијанске компаније у Србији највише улагале у ауто-индустрију, где предњачи "Фијат", затим у текстилну, прехрамбену и индустрију намештаја, као и у финансијски сектор.

"Србија је спремна на све моделе инвестирања италијанских компанија", рекао је Динкић и истакао да Србија даје подстицаје инвеститорима и има квалификоване раднике и једина је земља у Европи која има споразуме о слободној трговини са Руском Федерацијом, Белорусијом и Казахстаном, ЕУ, Турском, Цефтом и Ефтом, што је тржиште са више од милијарду становника.

"Приоритети у енергетском сектору биће улагања у гасовод 'Јужни ток', чија је вредност у Србији 1,7 милијарди евра, али и у обновљиве изворе енергије, затим у ауто-путеве, водопривреду и пољопривреду", навео је Динкић и додао да привредници треба да укажу шта им смета у бирократским процедурама да брже реализују своје инвестиције.

Амбасадор Италије у Србији Армандо Варикио рекао је да Италија има интерес да се Србија економски развија и интегрише у ЕУ, јер је фактор стабилности у региону. Додао је да верује да је Србија на добром пути да то оствари.

"Економска сарадња Србије и Италије је важна за Италију јер то јача њен привредни систем и отвара приступ за велика тржишта Русије и Турске", нагласио је Варикио.

Он је оценио да су досадашња улагања италијанских компанија у Србији била успешна, али да Србија треба да додатно либерализује тржиште и настави реформе.

На скуп су дошли представници више од 60 италијанских компанија из сектора грађевинарства и енергетике. Пословни скуп организује Италијанска агенција за спољну трговину ИЦЕ, амбасада Италије у Београду и Привредна комора Србије. Ускоро ће, како је најавио Варикио, бити одржан скуп италијанских и српских званичника посвећен економској сарадњи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи