Кувајт спреман за улагања у српску привреду

После Уједињених Арапских Емирата, најаве нових улагања стижу и из Кувајта. Шеф дипломатије Ел Сабах каже за РТС да је Кувајт спреман за већа улагања у српску инфраструктуру, енергетику и аграр.

У потрази за инвестицијама, Србија све више препознаје шансу у богатим и развијеним земљама Средњег и Далеког истока. После Уједињених Арапских Емирата, најаве нових улагања стижу и из Кувајта. Следећег месеца навршава се 50 година дипломатских односа две земље.

Кувајт већ на први поглед одаје утисак богате и високо развијене земље. Уставна монархија, смештена на врху Персијског залива, располаже десетином целокупних светских резерви нафте. Већ два века том земљом влада породица Ел Сабах.

Кувајт остварује БДП од 165 милијарди долара и приход од 66 хиљада долара по становнику.

На сваком кораку, у Кувајту се виде дела наших грађевинара. То су луке, авио-базе и министарске зграда. Симболи града Кувајта су водоторњеви, које је изградило београдско предузеће "Иван Милутиновић".

Заменик премијера и шеф дипломатије Кувајта шеик Сабах Калид ел Хамад ел Сабах ексклузивно за РТС каже да су водоторњеви у мислима свих Кувајћана као симбол сарадње две пријатељске земље.

"Од стицања наше независности 1961. године успостављали смо дипломатске односе са блиским, пријатељским земљама, са којима делимо исте вредности. Бивша Југославија била је тада кључни играч у Покрету несврстаних, чије вредности делимо", истиче шеик ел Сабах.

Како је истакао, Кувајћани високо цене подршку током ирачке инвазије Кувајта, и сада Кувајт са Србијом наставља традицију добрих односа и разговара о регионалним и глобалним питањима.

Потребно повећати трговинску размену 

Министар Ел Сабах, који је и председник Кувајтског фонда за арапски економски развој, сматра да две земље треба да повећају трговинску размену, која је сада симболичних 2.5 милиона долара годишње.

"Верујемо да можемо више. Србија има много могућности. Енергетика је постала крупно питање у нашим разговорима. Наравно, имамо приоритете у сарадњи, то су инвестиције, трговина и туризам. Наша војна сарадња траје већ три деценије, а сада разговарамо и о проширењу у сфери аграра, енергетике, туризма и здравства", наглашава шеик Ел Сабах.

У Кувајту живи око 250 српских држављана. То су углавном лекари, инжењери, грађевинари и архитекате. Оно што свакако није уобичајено јесте да су чак тројица људи из наше земље на челу националних селекција Кувајта, и то у фудбалу, стрељаштву и хокеју.

"Фудбал је овде доста популаран. Ја сам селектор репрезентације већ четири године, и направили смо добре резултате. Леп је осећај када ме људи заустављају на улицама и хоће да се сликају, каже селектор фудбалске репрезентације Кувајта Горан Туфегџић.

Земља са незапосленошћу од само два одсто и без сиромашних, већ је кроз свој Фонд инвестирала 50 милијарди долара у инфраструктуру више држава.

Недавно је одобрила и кредит од 25 милиона евра, под изузетно повољним условима, за изградњу железничке станице Прокоп.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи