Читај ми!

И ЕУ пазари код нас

Погранична општина Димитровград свој напредак везује и за Бугарску. Засад мање кроз инвестиције из најисточније чланице ЕУ, а више кроз пазар који њени житељи направе у продавницама, кафана и хотелима Димитровграда.

Иако најсиромашнији чланови Европске уније, Бугари су за дочек 2014. већ закупили сва хотелска места у Пролом бањи. Осим провода, боравак у Србији суседи користе и за куповину животних намирница које су код нас јефтиније. Отуда се у Димитровграду, који је најближи граници, надају бољим данима.

У главној улици у Димитровграду, од недавно је пет мењачница. Најтреженија валута су, динари. У трговинама свега. Купци из Бугарске највише траже шећер, средства за хигијену и месо, јер су, како тврде, сигурни да није генетски модификовано.

"Овде је месо јефтиније, а и лепше је. Зато пазаримо два пута месечно. И не само месо, него и кисело млеко, кајмак, сухомеснате производе", каже Димитар Илијев из Софије.

Према речима месара Славе Стојчева, углавном пазари бугарска елита јер је за њих јефтино и квалитетно.

И хотел у центру града добро ради. Дуго је био у стечају. Сада има 30 радника, који месечно угосте више од 1.000 гостију из суседне Бугарске.

"Где су они нашли рачуницу не знам, али ми имамо рачуницу. Кафа је 50 динара, а може да се руча за неких 500, 600 динара што је пет, шест евра", каже Ивица Истатков, закупац хотела.

Граница ка суседној Бугарској, односно ЕУ и Коридор 10 предности су житеља Димитровграда.

У тој општини живи 10 и по хиљада становника, а њих хиљаду и петсто је без посла. Углавном се живи од трговине, ситне производње, али и посла на будућем ауто-путу.

На Коридору 10 ангажовано је око 200 људи из краја, који месечно зарађују до 40.000 динара.

У Димтровграду који је 50 километара од Софије, за потенцијалне инвеститоре спремне су две  индустријске зоне.

"То су мала предузећа са малим бројем запослених, али је иницијални капитал дошао из Бугарске и они су нашли пословну логику да овде улажу", каже Саша Манчев из Канцеларије за локални економски развој у Димитровграду.

Добру зараду у Димитровграду очекују од првомајских празника. Рафови ће бити пуни робе, јер су туристичке агенције из Бугарске резервисале скоро све смештајне капацитете.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи