Читај ми!

(Не)исправна бројила, грађани нису оштећени

Половина струјомера у српским домаћинствима нема важећи државни жиг који је гаранција исправности, упозорава Дирекција за мере и драгоцене метале. У ЕПС-у уверавају да грађани нису оштећени и да бројило, чак иако је неисправно, очитава мању потрошњу електричне енергије, а никако већу. Струја неће поскупети 1. маја.

Постоје бројила за струју стара и више од пола века, али проблем није њихова старост, већ то што без жига не би смела да буду у употреби. Надлежна Дирекција је први пут пре три године почела неопходан законски надзор мерних уређаја.

Помоћник директора Дирекције за мере и драгоцене метале Луција Дујовић каже да се бројила оверавају у временском интервалу од 12 година.

"Уколико се приликом поступка оверавања, које подразумева преглед и жигосање утврди да је бројило исправно оно ће се и даље користити, само под условом да буде жигосано", наводи Дујовићева.

У ЕПС-у кажу да треба заменити најмање милион бројила у домаћинствима, али да немају нове, јер тендери за њихову набавку годинама пропадају. Гарантују и да потрошачи нису оштећени.

Шеф Службе за односе са јавношћу ЕПС-а Јелена Вујовић објашњава да чак и да се утврди да је неисправно, бројило ради по механизму да успорава и да очитава мању потрошњу електричне енергије, а никако већу.

"Купци могу да буду спокојни, јер њихови рачуни због проблема који је настао са бројилима никако не могу бити већи од њихове реалне потрошње", истиче Вујовићева.

Дирекција за мере и драгоцене метале је једина надлежна иституција која може да контролише исправност мерног уређаја. Сви они који сумњају у исправност бројила могу да траже проверу мерења потрошње струје.

Из дирекције упозоравају да одговорност, осим ЕПС-а, који је обавезан да тражи оверу бројила, сносе и домаћинства, ако се утврди да су уређаји физички оштећени због, рецимо, крађе струје.

Министарка енерегетике и развоја животне средине Зорана Михајловић каже да је ЕПС узео кредит од Европске инвестиционе банке, као и од Европске банке за обнову и развој од 80 милиона евра, управо за бројила, и да се нада да ће ново руководство да крене у тај посао.

"Губици на дистрибуцији се крећу, на пример, од 10-12 одсто, до чак 60 одсто у неким градовима у Србији. Највећи разлог јесте управо стање самих бројила", указује министарка.

На провери нису само електрична бројила. У Дирекцији за мере и драгоцене метале најављују да ће ускоро објавити резултате контроле водомера, мерача гаса и топлотне енергије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи