Читај ми!

Рударска истраживања у рукама државе

Новим законом о рудаству и геолошким истраживањима држава преузима контролу над рудним богатством од локалних самоуправа. То ће олакшати инвеститорима, тврде у ресорном министарству. Ипак, не прихватају све локалне самоуправе једнако ту вест. Грађани страхују да истраживања не угрозе животну средину.

Нацрт Закона о рудаству и геолошким истраживањима предвиђа неколико новина. Највише полемика има око одредбе која предвиђа да ће о томе где ће се и шта истраживати и експлоатисати убудуће одлучивати држава а не, као до сада, локалне самоуправе.

У ресорном министарству објашњавају да ће тиме олакшати инвеститорима, јер убрзавају административну процедуру. Наводе и да се већина локалних самоуправа изјаснила да им је тај посао компликован и да не могу да га обављају.

Државни секретар у министарству природних ресурса, рударства и просторног планирања Томислав Шубарановић каже да су поједина локална решења показала да су неприменљива у пракси, као на пример препуштање дела надлежности локалним самоуправама

"Негде до 90 одсто локалних самоуправа своје послове не обавља, већ их враћа надлежном минисарству", објашњава Шубарановић.

Иако ће инвеститорима и даље бити потребна сагласност градова и општина на чијим подручјима су лежишта, неке локалне власти најављују амандмане на одредбе тог закона, којима се, практично искључују из процеса одлучивања. Прво су реаговале локалне самоуправе које се противе истраживању никла.

Председник општине Трстеник Мирослав Алексић каже да најављени нацрт закона геолошком истраживању којим се подразумева да се локалним самоуправама одузима моћ да одлучују шта ће се на њиховим територијама радити или не радити пре свега, није у духу децетрализације Србије о којој сви говоримо и то је нешто лоше.

Животна средина испред истраживања

С обзиром на то да се ради тек о Нацрту, може претрпети много измена. У овом делу, где ће се питати општине, мора се направити измена. Односно, где ће се локалним самоуправама оставити могућност да дају крајњи суд о томе да ли се негде нешто мора радити или не и да ли је то у складу са нашим стратегијама развоја наших градова или ошпштина или не.

Председник општине Врањачка Бања Бобан Ђуровић иситиче да остају при становишту да се забрањују било каква истраживања на територији Врањачке бање "из више аспеката".

"Основни је тај што је Врњачка Бања еколошка средина прве категорије и таква треба да остане. Бранићемо наше интересе тако што нећемо дозволити да се те истражне радње изводе на територији наше општине", каже Ђуровић.

Заштита животне средине је најважнија, па је страх грађана оправдан. Стручњаци кажу да су потребни прецизни закони и провера инвеститора.

Истичу и да не треба послове тек тако одбацивати и предлажу формирање стручних тимова, који би урадили независне студије изводљивости са бизнис планом.

Стручњак за рударство и енергетику Озрен Оцић наводи да због страха нису реализовани неки добри пројекти.

"Требало би под капом Министарстава рударства и енерегетике имати тим стручањака коме ће и локална самоуправа веровати. Неће никакав лобиста моћи да утиче на резултат те студије и вероваће им ако компетентан стручњак изађе и иза њега не може да стоји партија", објашњава Оцић.

Локалне самоуправе не би имале отпор према томе ако су то квалитетно урађене студије јер резултати нису дириговани.

Према нацрту закона, Стратегију управљања минералним ресурсима доносиће Влада за период од најмање 10 година, а не као до сада Скупштина, пооштравају се услови геолошких истраживања и експлоатације рудног богаства.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи