Читај ми!

Фискални амбис број два

У поноћ у САД ступа на снагу аутоматско кресање буџета, јер два месеца пошто је избегнута "фискална провалија" у Конгресу и даље нема договора о резовима у потрошњи.

Само два месеца пошто је избегла пад у такозвану фискалну провалију, Америка је поново на ивици амбиса, јер у Конгресу нема договора о аутоматским резовима у потрошњи.

Тиме ће буџетски корисници ове године остати ускраћени за 85 милијарди долара. У покушају да договори алтернативни фискални план, председник Обама састао се са званичницима Републиканске и Демократске странке, али компромиса нема.

Сједињене Државе су пред аутоматским кресањем буџета, које ступа на снагу у поноћ. За избегавање резова потребан је договор у Конгресу, али док се демократе залажу за веће опорезивање најбогатијих, републиканци траже смањење потрошње и реформу јавних програма.

Изостанак договора приморава владу да драстичним резовима у буџету прикупи 85 милијарди долара.

"Узимање 85 милијарди долара из наше економије у наредних пола године, без изузетка и стратегије, није мудар потез, уколико озбиљно желимо развој и напредак средње класе. Проблем није техничке већ политичке природе", рекао је председник САД Барак Обама.

Шеф Представничког дома Конгреса Џон Бејнер рекао је да су разговори о приходима завршени и да сада може да се разговара само о проблему потрошње.

Смањењем буџета биће погођени готово сви, од произвођача хране и њихових субвенција, до корисника социјалне помоћи. У одбрамбеном и ваздухопловном сектору издаци ће бити смањени за готово 43 милијарде долара. Очекује се и отпуштање више од 20.000 људи у просвети.

Издатке ће, такође, морати да смање пограничне и имиграцијске службе. Владине агенције, које ће бити међу најтеже погођенима, почеле су да смањују трошкове и објашњавају запосленима како ће функционисати принудни одмори.

Стручњаци оцењују да ће присилно смањење буџета лоше утицати на опоравак америчке економије.

"Ако се наставе резове, то ће негативно утицати на економију у другом тромесечју године. Може се очекивати пад привредних активности од 1,8 одсто, па ће бруто домаћи производ пасти испод једног процента", процена је економисте Најџела Голта.

Конгрес за неколико недеља очекује још једна битка за буџет, јер 27. марта истичу привремене мере финансирања владе. Уколико се не усвоје нове, могло би да дође до делимичног престанка рада владе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи