Читај ми!

Ј.П. Морган хвали Јоргованку Табаковић

У Србији постоји више позитивних него негативних трендова, а тржиште је позитивно реаговало на рад гувернера НБС Јоргованке Табаковић, оценили стручњаци највеће инвестиционе банке на свету "Ј.П. Морган". Из те банке предвиђају да ће фискални дефицит у овој години бити 4,5 одсто БДП-а, а да ће инфлација достићи седам до осам одсто.

Стручњаци највеће светске инвестиционе банке "Ј.П. Морган" оценили су да постоји више позитивних него негативних трендова у Србији, да ће Београд у јуну добити датум за почетак преговора са ЕУ, а посебно су указали да је тржиште позитивно реаговало на рад гувернера НБС Јоргованке Табаковић.

Страни експерти оцењују да је веома ретко да овако позитивне оцене стижу из тако угледних међународних институција, и истичу да је стабилна монетарна политика, уз привлачење нових иневститора знак да је Србија на сигурном путу ка опоравку.

У опширном извештају стручњака Ј.П. Моргана, који је урађен крајем фебруара после специјалне посете инвестиционих експерата те банке Београду, указано је да ће фискални дефицит у 2013. бити незнатно већи од предвиђеног.

Према прогнози НБС биће 3,6 одсто бруто домаћег производа, а према процени Ј.П. Моргана 4,5 одсто, а према налазима Фискалног савета 4,3 одсто БДП-а.

"Надлежни су сигурни да ће Србија у јуну добити датум за почетак преговора са ЕУ. Са овим ставом се слажу и експерти из Ј.П. Моргана", стоји у извештају достављеном Танјугу, уз констатацију да "постоји могућност за превремене изборе у 2013. години, али то неће битно утицати на основне финансијске токове".

Смањена потреба за кредитом ММФ-а 

У детаљној анализи на више од осам страница, експерти "Ј. П. Моргана" сматрају да је отвореност тржишта смањила потребу за новим кредитима Међунардног монетарног фонда, па су преговори са Србијом одложени за мај 2013. године.

"Тржиште је позитивно реаговало на рад гувернера НБС Јоргованке Табаковић", наведено је у извештају, у коме су експерти те банке проценили да ће инфлација у Србији, највероватније, достићи седам до осам одсто у текућој години, док је процена НБС да че достићи око пет одсто.

Према проценама креатора економске политике у Србији, БДП би требало да порасте за два одсто у текућој години и тако неутралише прошлогодишњи пад од два одсто, док експерти "Ј.П. Моргана" процењују да ће раст привреде бити око 1,5 одсто и то предвиђање се базира на повећању извоза и нормализацији пољопривредне производње у Србији.

Предвиђа се и додатно повећање БДП-а од један до два одсто захваљујући производњи Фијата, и то је највећи ризик у процени "Ј.П. Морган" тимова.

Експерти те банке очекују да ће се у 2013. години смањити и текући буџетски дефицит на 8,6 одсто БДП-а (процена НБС је 8,1 одсто).

Стручњаци Ј.П. Моргана су крајем фебруара у Београду имали одвојене радне састанке са фукционерима НБС, Фискалним саветом, сталним представником Међународног монетарног фонда, Министарством финансија и привреде, као и са представницима локалних банака, аналитичарима и брокерима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи