Читај ми!

Сарадња Србије и Републике Српске

Меморандум о разумевању и сарадњи у заштити животне средине и одрживом развоју потписале ресорне министарке Србије и Републике Српске Зорана Михајловић и Сребренка Голић. Исти документ у току дана биће потписан и са Црном Гором.

Србија и Република Српском у Београду потписала Меморандум о разумевању и сарадњи у заштити животне средине и одрживом развоју, а најављено је да ће исти документ ће у току дана бити потписан и са Црном Гором.

Меморандум су у Влади Србије потписали министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Србије Зорана Михајловић и министарка просторног уређења, грађевинарства и екологије РС Сребренка Голић.

Михајловићева је истакла да ће меморандум омогућити да Србија и РС унапреде заједничке пројекте заштите животне средине, од управљања отпадом, бриге о климатским променама, али и омогућти бољу размену искуства.

Како је навела Михајловићева, Србија ће исти докумет потписати са Црном Гором, али је напоменула да ће то учинити на другом месту, јер помоћник министра за сектор за животну средину Министарства одрзивог развоја и туризма Ивана Вујиновић због техничких проблема није могла да стигне на заједничко потписивање у Влади Србије.

Министар просторног уређења, грађевинарства и екологије РС Сребренка Голић је истакла да ће потписвање Меморандума омогућити подстицање нових партнерстава у области климатских промена, одрживог развоја, управљања отпадом, управљања отпадним водама, питању заштите ваздуха, као и спречавања идустријског загађења.

Најавила је да ће исти меморандум бити понуђен и другим земљама у региону и истакла је да је са министарком Михајловић договорила низ конкретних мера.

"Верујте, Републици Српској Србија је водиља. Ми користимо многа ваша искуства када је у питању законодавство, провођење међународних конвенција и уговора", рекла је Голићева.

Заједнички еколошки пројекти

Потписивању Меморандума Србије и РС присуствовала је и државни секретар у Минситарству живтне средине и просторног планирања Македоније Соња Лепиткова.

Лептикова је рекла да је Република Македонија потписала менморандум о сарадњи са Србијом 2002. године, али је истакла да је са Зораном Михајловић договорила да се та сарадња мора продубити и да се "пред европским фондовима за прекограничну сарадњу повуче што више новца" за заједничке еколошке пројекте.

Лепиткова је најавила да ће државни секрератар у српском министарству које је задужено за екологију Владан Здраковић у понедељак доћи у Македонију, као би започели са интензивним радом на заједничким пројектима.

Српска министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић је рекла да је задовољна што је усвојена и Деларација о зеленој економији и одрживом расту у региону југоисточне Европе, која ће, како је најавила, бити послата свим другим земљама региона.

Решење за дуг Фонда за заштиту животне средине

Михајловићева је рекла да је нађено решење за исплату дуга угашеног Фонда за заштиту животне средине, од преко 5,5 милијарди динара.

Са Министарством финансија Србије је договорено да ће један део тог дуга бити у обвезницама, а да ће други део бити плаћен онако како то треба - из буџета министарства", истакла је Михајловићева, после потписивања меморандума са РС о сарадњи у заштити животне средине.

Михајовићева је рекла да један део дуга Фонда отпада и на фирме за рециклажу, и изразила уверење да ће "рециклери" могу да буду сигурни "не само да ће имати исплате по потписаним уговорима, него и да ће наставити своје послове у 2013. и наредним годинама".

Према њеним речима, један од приоритета српске владе да се много више пажње посвети рециклирању, него што је то до сада рађено, али је напоменула да постоје ограначења која се тичу новца.

"Имамо органичавајуће факторе који се тичу буџета за 2013. годину, огромних дугова, пре свега дугова самог фонда, као и многих уговора који су потписанвани управо у тренутку када су расписани избори", напоменула је министарка.

Михајловићева је прецизирала да су у предизборном периоду (прошле године) направљене "стотине уговора", и додала да то говори, како је објаснила, "зашто је Фонд за заштиту животне средине направио дуг од преко 5,5 милијарди динара".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи