Читај ми!

Паљење пећи у Железари у априлу

Министар Млађан Динкић поручио у Смедереву да ће од понедељка почети припреме за паљење пећи у Железари. Радници који су на плаћеном одсуству враћају се на посао до априла, када се очекује паљење пећи, навео министар и додао да ће се запослити још око 250 радника.

12.29 - Од понедељка припреме за паљење једне пећи, а радници Железаре који су на плаћеном одсуству враћају се на посао до априла, рекао министар Динкић и додао да ће се запослити још око 250 радника. 

12.09 - Завршен састанак у Железари "Смедерево", очекују се изјаве. 

11.20 - Почео састанак министра Млађана Динкића са руководством Железаре. 

Министар финансија и привреде Млађан Динкић најавио је да ће за месец дана бити покренута производња у Железари "Смедерево" активирањем једне високе пећи, када ће свих 5.200 радника бити враћено на посао и запослено још 250 нових.

Динкић је, после састанка са руководством и синдикатима челичане, рекао да ће од понедељака почети активности на покретању једне високе пећи, а да ће се за то користити новац који се сада даје за исплату радника који су на принудним одморима. Министар је додао да је понуђено синдикатима да радници добијају 80 одсто зараде.

"Изложили смо план који су прихватили људи који воде ову државу, а данас сам га изложио и руководствима синдиката и надам се да ће га и они прихватити", рекао је Динкић.

"За почетак, потпалићемо једну високу пећ, с обзиром на то да је стање на европском тржишту челика веома лоше и да неће бити лако направити овде економију. Међутим, није реч само о економији већ и о 5.300 радника, а око пет одсто људи зависи од Железаре", рекао је министар. 

Према његовим речима, држава ће преко Фонда за развој дати гаранцију како би банке могле да дају средства Железари. Када Железара не ради то кошта 145 милиона долара, каже Динкић додајући да је потребно 165 милиона долара да се покрене.

"Ми ћемо један део средстава који Железара има у гортовом новцу који је остао од продаје када је она још радила уложити сада у обртна средства.Са друге стране од понедеља је руководство добило налог да изпреговара што повољније услове нових сировина", објаснио је Динкић. 

"Свим заинтресованима за стратешко партнерство врата ће бити отворена без икаквих тендера и формалности", поручио је министар и навео да су се већ јавиле неке компаније као италијански "Дуферко", украјински "Доњецкстил" и неке руске компаније.

Динкић је истакао спољне ефекте покретања Железаре и рекао да ће се 5 одсто инуструјске производње покренути захваљујући раду Железаре.

На тендер за избор стратешког партнера једини се јавио руски "Уралвагонзавод", који је пре неколико дана најавио да ће у марту донети коначну одлуку о преузимању српске железаре.

Тендер је објављен 8. октобра 2012. године, а први рок за подношење понуда био је 26. децембар, који је на захтев "Уралвагонзавода" продужен до 28. фебруара.

Асоцијација слободних и независних синдиката (АСНС) Железаре је, док је трајао састанак министра Динкића и руководства фабрике, организовала протест испред главне капије због нерешеног статуса Железаре, али су поздравили одлуку о покретању производње, јавља дописник РТС-а.

"Држава је уважила наше захтеве и враћа цене сировина на прошлогодишње. То су уштеде од 20 милиона година за целу годину", каже Саша Чолић из АСНС-а.

Председник Самосталног синдиката Железаре Смедерево Синиша Прелић рекао је да је предлог који им је изнео министар финаснија и привреде Србије Млађан Динкић охрабрујући.

Такав предлог, оценио је он, пружа шансу да се Железара уз смањење трошкова приближи ономе што је била пре одласка Ју-Ес стила и гашења високих пећи.

Претходни тендер за продају Железаре, расписан 18. априла прошле године, није био успешан, пошто ниједна од три компаније које су поднеле пријаве за учешће – "Јунајтед плзен" са седиштем у Луксембургу, "Доњецк стил груп" из Украјине и "Урал мајнинг енд металурџикал компани" из Русије – није доставила понуду.

Железара "Смедерево" је у власништву државе Србије од јануара 2012. године, када је дотадашњи власник, амерички "Ју-Ес стил", одлучио да је прода за један долар јер је фабрика имала губитке, изазване падом цене челика на светском тржишту, услед економске кризе.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи