Читај ми!

Плаћање грејања по утрошку од 2015. године

Министарка енергетике Зорана Михајловић најавила да би све топлане у Србији требало до почетка грејне сезоне 2015. године да пређу на наплату топлотне енергије по утрошку. За сада само три од 58 топлана грејање наплаћује по утрошку.

Све топлане у Србији требало би да до почетка грејне сезоне 2015. године пређу на наплату топлотне енергије по утрошку, најавила је министарка енергетике Зорана Михајловић.

Министарка је на скупу о увођењу обрачуна и наплате топлотне енергије по утрошку, рекла да ће прелазак на тај начин наплате бити обавеза по будућем закону о енергетској ефикасности, о којем скупштинска расправа треба да почне 7. марта.

"Топлане су најнестабилнија карика енергетског система Србије и озбиљно морају да спроводе све акте и правила које је држава донела и да се технички припреме за мерење по утрошку", рекла је Михајловићева.

Према речима министарке, корист за грађане ће бити та што ће плаћати онолико колико су потрошили, а очекује се и да ће нов систем наплате повећати енергетску ефикасност за 20 до 30 одсто што ће смањити загађење ваздуха.

У Србији се из топлана греје 25 одсто домаћинства.

Зорана Михајловић је нагласила да само три од 58 топлана грејање наплаћује по утрошку, а још 20 би на то требало пређе до почетка следеће грејне сезоне, 2013/14. године. То је предвиђено Четвртом фазом рехабилитације система даљинског грејања коју Влада Србије спроводи у сарадњи с Немачком развојном банком.

Амбасадор Немачке у Србији Хајнц Георг Вилхелм је рекао на састанку да је његова земља од 2001. године дала 1,3 милијарде евра за развојне пројекте у Србији. Од тога је 800 милиона евра уложено у енергетику, а више од 100 милиона евра у одржавање даљинског система грејања.

Према речима амбасадора, Србија зато штеди две милијарде евра годишње, а грејање више од 180.000 потрошача је поузданије.

Вилхелм је рекао да је у претходне три фазе рехабилитације топлана у Србији, енергетска ефикасност осам топлана које снабдевају око 140.000 грађана, повећана за више од 10 одсто, годишње се штеди 55.000 мегават часова, а смањено је и загађење ваздуха.

Говорећи о другим темама, Вилхелм је додао да постоји могућност да се немачке фирме укључе у изградњу гасовода за руски гас "Јужни ток" кроз Србију.

Како је речено на данашњем скупу, топлане у Србији су старе 30 до 40 година. Прошлу грејну сезону су завршиле са 23,5 милиона динара потраживања и исто толико обавеза. "Србијагасу" су за гас дуговале 130 милиона евра, а Робним резервама 49.000 тона мазута.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи