Читај ми!

Сутра резервни план за Железару

Министар финансија и привреде Млађан Динкић најавио јe да ће сутра објавити план Б за Железару "Смедерево", јер руски "Уралвагонзавод" није доставио понуду за ту компанију. Тендер за избор стратешког партнера, који данас истиче, неће бити продужен.

Пошто руски "Уралвагонзавод" није доставио понуду за Железару "Смедерево", министар финансија и привреде Млађан Динкић најавио је да ће сутра објавити план Б.

Динкић је рекао новинарима да ће о даљој судбини Железаре сутра расправљати државни врх и истакао да неће бити продужен тендер за избор стратешког партнера Железаре, који истиче данас.

На састанак су позвани, како је рекао Динкић, председник Србије Томислав Николић, премијер Ивица Дачић, као и неке министри.  

Динкић је истакао да ће сутра у Смедереву резервни план који је припремило његово министарство представити руководству и синдикатима Железаре и тражити њихову сагласност.

"Циљ је да се реши суштина проблема у Железари, да се омогући да Смедерево живи", рекао је Динкић.

За Железару је, како је рекао Динкић, заинтересовано више иностраних компанија, али није навео које су то компаније.

На питање да ли повлачење "Уралвагонзавода" значи "захлађење односа Србије и Русије", Динкић је рекао да су ти односи отворени за даљу сарадњу.

На тендер за избор стратешког партнера једини се јавио руски "Уралвагонзавод", који је пре неколико дана најавио да ће у марту донети коначну одлуку о преузимању српске железаре.

Тендер је објављен 8. октобра 2012. године, а први рок за подношење понуда био је 26. децембар, који је на захтев "Уралвагонзавода" продужен до 28. фебруара.

Претходни тендер за продају Железаре, расписан 18. априла прошле године, није био успешан, пошто ниједна од три компаније које су поднеле пријаве за учешће – "Јунајтед плзен" са седиштем у Луксембургу, "Доњецк стил груп" из Украјине и "Урал мајнинг енд металурџикал компани" из Русије – није доставила понуду.

Железара "Смедерево" је у власништву државе Србије од јануара 2012. године, када је дотадашњи власник, амерички "Ју-Ес стил", одлучио да је прода за један долар јер је фабрика имала губитке, изазване падом цене челика на светском тржишту, услед економске кризе.

 Влада има план за железару

Министарка енергетике Србије Зорана Михајловић изјавила је да Влада има резервни план за Железару Смедерево ако буде неуспешан тендер за избор стратшког партнера за ту компанију.

"Увек постоји план Б, али треба сачекати резултате исхода тендера", рекла је Зорана Михајловић новинарима на скупу о увођењу обрачуна и наплате топлотне енергије према утрошку.

Према њеним речима, Влада Србије би данас требало само да добије информацију да је завршен тендер и тек након тога ће се разговарати о даљим корацима.

"Чинимо све да они који имају тај посао задрже радно место и да додатно обезбедимо нова радна места", рекла је Михајловићева.

 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи