Читај ми!

Бесправни објекти за две године у катастру

У катастар непокретности до краја 2014. године требало би да буде уписано око 1,3 милиона нелегалних објеката, ако се усвоји Предлог закона о посебним условима за упис права својине објеката изграђених без грађевинске дозволе. Катастарска легализација могућа само за објекте изграђене до 11. септембра 2009. године.

Око 1,3 милиона нелегалних објеката, колико их има у Србији, требало би да буде уписано у катастар непокретности до краја 2014. године. То је предвиђено Предлогом закона о посебним условима за упис права својине објеката изграђених без грађевинске дозволе, који је у скупштинској процедури.

Такозвана катастарска легализација могућа је само за објекте изграђене до 11. септембра 2009. године.

Иако је до сада решен тек десети део од 720.000 захтева за легализацију, а у катастру се месецима чека на решавање предмета, постоји веома оптимистичан план да се, уз примену новог закона, до краја следеће године упишу сви нелегални објекти.

Објекти намењени породичном становању, стамбено-пословни објекти, викенд куће, објекти за занатске делатности, помоћни и економски објекти биће уписани у лист непокретности уз назнаку да Република Србија не гарантује за њихову стабилност.

Помоћница директора Републичког геодетског завода Миљана Кузмановић каже да се у листу непокретности објекат уписује уз забелешку да нема грађевинску и употребну дозволу и онај ко је уписан градитељ, односно инвеститор постаје власник тог објекта.

"Ми очекујемо да ће хипотеке које ће ићи, ићи на те објекте и власници сте један кроз један тог што сте градили. Шта ће после рећи пореска управа и како ће опорезивати те објекте, то ми не знамо", каже Миљана Кузмановић.

Неће моћи да се упишу објекти који не испуњавају услове за легализацију и они који су под судским спором. Онај ко спор добије биће уписан, каже министар грађевинарства и урбанизма Велимир Илић.

"Све друго ће се уписати и тај упис ће бити бесплатан. Све оно што кошта - одређене службе, геометри који морају да изађу на терен да уцртају, сниме, у просеку кошта око 100 евра по објекту", рекао је Илић.

Уз уписано власништво бесправни градитељи постају и власници земљишта, односно плаца, али уз накнаду.

Агенција за борбу против корупције указала је на то да Закон садржи многе ризике од корупције, а примедбе има и Стална конференција градова и општина.

Председник Сталне конференције градова и општина Саша Пауновић упозорава да закон омогућава отимање туђе имовине.

"На пример, ако је комшија градио на вашем плацу, он ће по овом закону моћи да се упише као власник земљишта које је до јуче било ваше, а онда ћете ви морати да га тужите и у дугогодишњем судском поступку да тражите правичну надокнаду за земљиште које вам је комшија отео", каже Пауновић.

Секретаријати за легализацију, како је предвиђено предмете ће доставити Геодетском заводу ради уписа, али сам процес легализације мора се завршити.

Обавеза уписа у катастар важи и за више од 400 хиљада бесправно подигнутих објеката за које није ни поднет захтев за легализацију.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи