Читај ми!

Меморандум о изградњи гондоле на Копаонику

Министар Млађан Динкић потписао Меморандум о разумевању са италијанском компанијом "Леитнер АГ" за изградњу гондоле која ће повезати Брзеће и ски-центар Копаоник. Вредност инцестиције 25 милиона евра, а гондола би требало да буде завршена до краја следеће године.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић потписао је Меморандум о разумевању са италијанском компанијом "Леитнер АГ" о приватно-јавном партнерство за изградњу гондоле која ће повезати Брзеће и ски-центар Копаоник, а требало да буде завршена до краја следеће године. Укупна вредност инвестиције биће 25 милиона евра, од чега ће Италијани уложити 15 милиона, а остатак држава.

Говорећи о јавно-приватном партнерству и изградњи гондоле, Динкић је објаснио да се сада приватни сектор први пут укључује у изградњу жичаре, истакавши да је вредност тог пројекта око 25 милиона евра, од чега само изградња гондоле кошта 15 милиона евра.

Ако се оствари планирано скијаши ће се крајем 2014. године из туристичког центра Брзеће на 1.100 метара надморске висине до скијашкој центра на врху Копаоника возити гондолом.

Житељи општине Брус и хотелијери у Брзећи на гондолу чекају више од 10 година. Њеном изградњом попунили би се постојећи смештајни капацитети и развили туристички потенцијали овог места са идеалним климатским условима.

"Тренутно има око две и по хиљаде кревета. Убудуће с обзиром на темпо градње хотела биће шест до седам хиљада места. Општина Брус би итекако приходовала од боравишне таксе, тако да би се овај крај потпуно развио", каже хотелијер из Брзеће Љубомир Цветковић.

Постојећу двосед жичару Бела Река која дневно у сезони превози 400 скијаша, замениће гондола капацитета 1.800 до 2.400 гостију на сат, јер ће кабине имати по 10 седишта.

"То ће буквално бити нов ски-центар на Копаонику у оквиру којег ће се изградити 15 километара нових стаза за почетнике, али и искусне скијаше јер је разлика у надморској висини 600 метара", објашњава в.д. генералног директора "Скијалишта Србије" Дејан Љевнаић.

Укупна вредност инвестиције је 25 милиона евра. Италијани улажу 15 милиона, а држава остало у први пројекат јавно-приватног партнерства.

"То значи да ће компанија 'Лајтнер' инвестирати новац у изградњу гондола, опреме за вештачки снег и нове жичаре на стази Струга, а држава припремити сва што се тиче земљишта, инфраструктурних радова укључујући и изградњу стаза и језера за вештачко оснежавање", каже министар финансија Млађан Динкић.

Динкић је рекао да је то први велики споразум из области туризма, од којег су прошле године забележени приходи од милијарду долара. Од тога, према Динкићевим речима, само приходи "Скијалишта Србије" на Копаонику износили су 3,5 милиона евра на годишњем нивоу.

"Помислио сам ово је стварно добра прилика за нас да оставимо траг на овој дестинацији која има сјајну будућност. Импресиониран сам бројем скијаша и хотелима који су близу стаза, што је у Алпима највећи недостатак", каже власник "Лајтнер групе" Мартин Лајтнер.

Компанија "Леитнер АГ" ће инвестирати сопствена средства, док ће држава припремити све што се тиче земљишта и инфраструктуре - стазе, вештачко језеро. Изградња гондоле, према речима министра Млађана Динкића, веома је значајан пројекат и то је потпуно нова фаза у развоју Копаоника.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи